Overheid waarschuwt : “Nieuwe phishingmails die vanuit My e-Box lijken te komen”

door Ruben Notteboom in palnws.be .

De FOD Beleid en Ondersteuning waarschuwt voor nieuwe phishingmails die vanuit My e-Box lijken te komen. My e-Box is een digitale brievenbus van de overheid. De meest recente meldingen gaan over vervalste aanslagbiljetten van de FOD Financiën. https://04d28b9f7e37d5709ed5e3e8d5f611f5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Phishing betekent dat oplichters een website, e-mail of iets anders vervalsen in de hoop persoonlijke gegevens te bemachtigen. De phishingmails vanuit e-Box zijn dus vervalste mails. Cybercriminelen gebruiken momenteel het adres myebox.noreply@bosa.fgov.be.

Phishingmails zeer geloofwaardig

“De recente phishing e-mails zijn bijzonder overtuigend en daarom des te gevaarlijker”, aldus de FOD. De overheid roept daarom op tot waakzaamheid. Iedereen moet mails meerdere malen controleren en goed oppassen met links, bestanden of verzoeken om gegevens in te voeren.

De overheidsdienst onderstreept ook dat berichten van My e-Box beginnen met “Geachte Heer/Mevrouw”. De recente phishingmails gebruikten “Geachte Burger”. Schrijffouten, onregelmatigheden, verkeerde lay-out… zijn allemaal hints dat een mail vervalst is, maar men moet goed opletten om die zaken te spotten.

My e-Box het best controleren op de officiële website”

My e-Box zal ook nooit vragen om bank- of gebruikersgegevens in te vullen, behalve die van je CSAM digitale sleutels. De overheid geeft de raad naar de officiële website te gaan via https://myebox.be om daar te kijken of het bericht echt is. Wie een mail krijgt kan die rapporteren aan het Centrum voor Cybersecurity (CCB) door hem door te sturen naar verdacht@safeonweb.be.

Bron : Belga .