door Jurgen Ceder in ’t Pallieterke .

Ja, er is een vierde golf van Covid-19. Die werd ook verwacht in de herfst. En waarschijnlijk zullen er nadien nog cyclische opstoten zijn. We moeten ophouden daar telkens paniekerig over te doen en een jojobeleid vermijden.

Het Overlegcomité besloot dinsdag om het Covid Safe Ticket uit te breiden naar binnendeurse horeca-activiteiten, kleinere evenementen en fitnesscentra. Ook wordt de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd in winkels. Voor een kwakkelende regering, die nog niets noemenswaardig heeft verwezenlijkt, is de verleiding ongetwijfeld groot om zichzelf zin te geven via de strijd tegen Covid-19. Ook voor de pers is het virus een onophoudelijke bron van nieuws, maar dat betekent niet dat de hele samenleving zich steeds weer op sleeptouw moet laten nemen.

Een vrije samenleving aanvaardt redelijke risico’s als prijs voor de vrijheid. We hebben leren leven met griep en vele andere gezondheidsrisico’s en zullen dat ook met corona moeten doen. Als we minister Frank Vandenbroucke horen pleiten voor mondmaskers tegen griep, mogen we vrezen voor de volgende stap: ‘anderhalvemeteren’, avondklok, gesloten cafés tegen griep?

Het is onmiskenbaar zo dat het draagvlak voor strenge coronamaatregelen afzwakt. Dat is niet omdat de mensen het risico niet meer ernstig nemen, maar omdat ze beseffen dat ze zullen moeten leren leven met het virus. Ze zijn meestal voorzichtig, maar ze aanvaarden niet langer dat strenge maatregelen hun professionele en sociale leven meer aantasten dan nodig. De virocraten vergeten te vaak dat ons welzijn door veel meer wordt bepaald dan door de weerstand tegen dit virus.

Redelijkheid

Het is goed dat het coronabeleid steeds meer met een kritisch oog wordt bekeken. Het zou de beleidsmakers ook sieren om toe te geven dat er vergissingen zijn gemaakt. De initiële onderschatting was een vergissing. De eerste vrijwel algemene lockdown, in het bijzonder de sluiting van de scholen, was een disproportionele maatregel. De vaccinatie kwam veel te traag op gang. De nadruk op het wassen van de handen als primordiaal in de strijd tegen de verspreiding bleef de regel lang nadat het tegendeel al duidelijk was geworden.

Dit blad heeft als een van de eerste kritiek geleverd op het beleid van de regering. We hebben ook een podium gegeven aan kritische en interessante stemmen zoals Sam Brokken, Mattias Desmet en Lieven Annemans. Dat neemt niet weg dat we met lede ogen aanzien dat er ook flink wat onredelijkheid is binnengeslopen in het debat. Vaccinaties zijn niet zinloos, ze worden ons niet opgedrongen door een complot van de farma-industrie en Bill Gates wil ons niet allemaal vergiftigen. Dat een coronapas een vals gevoel van veiligheid geeft, is een goed argument, de coronapas vergelijken met een gele Davidster is bespottelijk.

Vaccinaties bieden wel degelijk bescherming. Het is geen toeval dat de vierde golf in Brussel is begonnen, waar de vaccinatiecijfers laag liggen omdat er veel verzet bestaat bij jongeren en allochtonen. Vaccinatie heeft veel levens gered en zal dat blijven doen. En als er een derde vaccinatie nodig is, dan moet dat maar. Het zou goed zijn als verantwoordelijke mensen op de rechterzijde wat meer tegenwerk zouden bieden tegen de groeiende invloed van de anti-vaxxers.

weekblad, verschijnt iedere donderdag

Foto’s (c) Gazet van Hove.