door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

Zondag 31 oktober start in Glasgow de zoveelste klimaatconferentie, afgekort COP26. Vanuit heel de wereld komen de deelnemers toe per zeilboot. Vooral dat laatste moet u niet geloven.

De klimaatconferentie zal twee weken duren en er komen zo’n 30.000 deelnemers naar toe. U leest het goed : 30.000 m/v/x, overgevlogen uit alle delen van de wereld. Tien jaar geleden ging de klimaatconferentie door in de toeristische badstad Cancun in Mexico, toen waren er nog maar 20.000 deelnemers. Op 10 jaar tijd is het aantal ‘experten’ dus met 50 procent toegenomen…

Covid-19 heeft ons geleerd om vooral via digitale wegen met elkaar in gesprek te gaan, maar zo hebben de klimaatalarmisten het niet begrepen. Zij moeten elkaar fysiek kunnen zien. De klimaatspijbelaars van afgelopen vrijdag protesteerden onder andere tegen de vervuilende vliegtuigreizen. Maar voor een internationale klimaatconferentie mag er dan weer wel gevlogen worden. Waanzin.

Even waanzinnig was de uitspraak van Anuna De Wever tijdens de jongste spijbelbetoging, vorige vrijdag. Ik citeer : “Het heeft geen zin om in de scholen te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is.” De krankzinnige uitspraak van Anuna De Wever veroorzaakte dan ook een storm van reacties, gaande van “onverantwoord” tot “dom wicht”. En de kritiek op haar uitspraak kwam ditmaal niet alleen vanuit de rechterzijde. Ik denk dat ze zelfs op het hoofdkwartier van Groen en Ecolo met hun wijsvinger tegen het voorhoofd getikt hebben. Want reclame voor de groene zaak kun je dat moeilijk noemen.

In Duitsland maken Die Grünen kans om in de regering te komen, waarbij de partij wel eens de minister van Financiën zou kunnen mogen leveren. Die Grünen willen graag die belangrijke post om vooral veel belastinggeld te kunnen uitgeven aan allerlei klimaatmaatregelen. Weet dat de Duitse partij in haar programma heeft staan dat 2 procent van het Duitse grondgebied moet beschikbaar zijn om er windmolens te plaatsen. Omgerekend is dat 7.000 vierkante kilometer. Het equivalent van de oppervlakte van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant, voorbehouden voor windmolens. Waanzin. Natuurlijk zullen die windmolens gespreid worden over heel het Duitse grondgebied, maar dan nog blijft het een hallucinant idee.

In Vlaanderen heeft het Vlaams Opvolgpanel Klimaat (ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een groep ‘experten’ aangesteld door de Vlaamse regering) ook een klimaatadvies geformuleerd : we moeten onze veestapel drastisch verminderen. Zo vlug als mogelijk moeten we afscheid nemen van 1,7 miljoen varkens, 23 miljoen kippen en 150.000 koeien. Zij zorgen voor een te hoge C02-uitstoot…

Laat ons dus nog wat wolven importeren en de veestapel wordt automatisch gereduceerd. Want ook het idee dat hier te lande per se wolven moeten rondlopen, is zo’n groene obsessie. De laatste wolven, een paartje, werden door koning Leopold I doodgeschoten op 14 februari 1845, op een koninklijk domein in Houyet in de Ardennen. Toen telde België zo’n 4,3 miljoen inwoners, vandaag zijn dat er 11,5 miljoen. Het is onzinnig om wolven te importeren en te laten gedijen in onze dichtbevolkte contreien. Sinds de wolf terug rondloopt in ons land, zijn er al zo’n 300 dieren doodgebeten : schapen, runderen, pony’s, damherten, enzovoort. De gedupeerde eigenaars krijgen een schadevergoeding van het agentschap “Natuur en Bos”. Waarvoor ons belastinggeld al niet goed is ! Waanzin.

Foto’s (c) Gazet van Hove – op weg naar Glasgow …