Zwitserland organiseert referendum over afschaffing coronaregels

door Redactie Palnws.be .

Hoewel de rest van Europa weer op slot gaat, kiest Zwitserland ervoor om de bevolking te laten beslissen over hoe het verder moet. Dat schrijft de BBC. Zondag wordt dan ook een referendum georganiseerd.

De vierde coronagolf raast doorheen Europa en dat is voor de nationale regeringen het moment om weer verstrengingen door te voeren, zoals gisteren in ons land. Dit trend wordt echter niet doorgetrokken in Zwitserland, ondanks de veel lagere vaccinatiegraad. Hoewel de besmettingen en ziekenhuisopnames daar elke week met 40 tot 50 procent stijgen, wil men namelijk allerminst weten van eenzijdige, door de overheid opgelegde maatregelen.

Directe democratie

Naar goede Zwitserse gewoonte mag de bevolking zich dan ook over het verdere beleid uitspreken in een referendum dat zondag wordt gehouden. Dat is een trend die doorgetrokken wordt sinds in het begin van de coronacrisis. Daarbij heeft de Zwitserse regering steeds een evenwicht proberen vinden tussen enerzijds voldoende strenge maatregelen om de pandemie in te dijken en anderzijds het systeem van directe democratie, waarbij de bevolking veel te zeggen heeft. Een groter verschil tussen Zwitserland en België, waar de regering alles kan beslissen zonder inspraak van het parlement via de pandemiewet, is amper denkbaar.

laat het volk beslissen

Afschaffing coronapas

In het referendum zal het volk zich ook mogen uitspreken over het verdere gebruik van het coronacertificaat in Zwitserland. Sinds september moet dit namelijk voorgelegd worden in onder andere de horeca en op de universiteit. Daar kwam veel protest op, vooral vanuit de Duitstalige deelstaten. Zij hebben namelijk een diepgeworteld onafhankelijkheidsgevoel, dat terug te brengen is naar een tijd dat hun streken tijdens de winter volledig afgesloten waren van de rest van het land. Dit heeft bepaald burgers ertoe gebracht om handtekeningen te verzamelen zodat de afschaffing van de coronapas opgenomen kon worden in het referendum. In korte tijd slaagden ze in hun opzet, waardoor deze na zondag mogelijks verdwijnt.

Bron : BBC

Foto’s (c) Gazet van Hove.