door Julien Borremans in ’t Pallieterke .

De publieke opinie reageert geschokt op de acties van de politievakbonden. Het sociaal conflict tussen minister Verlinden (CD&V) en de politievakbonden is volledig geëscaleerd. De agenten vragen meer loon, meer middelen en een betere eindeloopbaanregeling. Maar de onvrede zit dieper. De politie krijgt steeds meer klappen op straat. Het handhaven van de openbare orde en de rechtsorde, een kerntaak van de overheid, komt steeds meer in het gedrang.

De politievakbonden ventileerden deze week op een meer dan duidelijke wijze hun ongenoegen. Op Koningsdag verstoorden ze het Te Deum. Dinsdag moest het ochtendverkeer het ontgelden. Woensdag lieten ze zich tijdens een koninklijk bezoek in Diest opvallen. Donderdag lieten ze de ochtendspits over het hele land en de avondspits in Brussel in het honderd lopen. Tweehonderd reizigers misten op Zaventem hun vlucht. De politievakbonden zijn verenigd en weten als geen ander waar acties pijn doen. Dat zorgde bij heel wat automobilisten voor het nodige tandengeknars. “Wordt de boswachter stroper ?”, vroeg een moe-getergde pendelaar zich af.

Grimmige acties

Politiewerk is veeleisend, gevaarlijk en uitputtend. Heel wat agenten kampen met een burn-out of sukkelen in een depressie. Daarenboven zijn steeds meer agenten slachtoffer van geweld of worden ze in hun privésfeer lastiggevallen. De grimmigheid van de acties verraadt heel veel frustratie. Donderdag werd de vrije doorgang geweigerd aan een dokter en een verpleegster die naar het ziekenhuis op weg waren. Opritten van autowegen werden afgesloten. De politievakbonden permitteren zich acties waarvoor de modale burger voor de rechtbank zou moeten verschijnen. Vooral de aankondiging van boetevrije dagen spreekt tot de verbeelding. Wordt verkeersveiligheid dan de pasmunt voor betere loon- en pensioenvoordelen ?

Het ongenoegen bij de politie draait om meer loon, meer middelen, en een betere eindeloopbaanregeling. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) onderhandelt sinds begin dit jaar over een loonopslag. Na het opdoeken van het premiesysteem is dit de eerste keer in meer dan twintig jaar dat de bonden opslag vragen. Minister Verlinden stelt een loonsverhoging voor van 35 euro per maand en een vervroeging van de invoering van maaltijdcheques naar mei 2022.

Tijdens de begrotingsopmaak van september wist Verlinden geen extra centen los te weken, waarna de politievakbonden woedend de onderhandelingstafel verlieten. Intussen zit minister Verlinden voor een werkbezoek in de Verenigde Staten. Dat viel bij de politievakbonden op een koude steen.

discussie met de politie

Steeds meer geweld tegen de politie

De coronacrisis heeft voor een ontsporing van de al zwaar belaagde begroting gezorgd. De centen zijn op. Omdat ongeveer 75 procent van de politieagenten lokaal werkt, hoopte minister Verlinden dat de steden en de gemeenten zouden bijspringen, maar ze kreeg nul op het rekest. De vakbonden zijn niet van plan om het erbij te laten en beloven vuurwerk.

De onvrede van de politie gaat verder dan wat looneisen. Blauw krijgt steeds meer klappen op straat. Dat vreet aan de moraal. Zo werd de Gentse politie 700 keer het slachtoffer van geweld in 2020. De cijfers zijn niet eens volledig omdat heel wat gevallen niet worden geregistreerd. Volgens politiecommissaris Hans Moors nemen de cijfers jaar na jaar toe. Soms gaat het er zo hard aan toe dat politiemensen soms maanden arbeidsongeschikt zijn.

Vorig jaar werd er in gans België een record aantal gevallen van geweldpleging tegen de politie geregistreerd. Het gaat om bijna 13.000 gevallen, of meer dan 35 gewelddelicten per dag. Weerspannigheid (4.904 gevallen, waarvan 510 met een wapen) staat bovenaan de lijst. Smaad, bedreigingen en opzettelijke slagen en verwondingen sluiten het triestige lijstje af. “Het is een maatschappelijk probleem dat nu al jaren duurt. Tel daarbij de cijfers van de andere hulpverleners die slachtoffer zijn van geweld, en dan het wordt helemaal dramatisch”, zei Vincent Houssin, ondervoorzitter van de politievakbond VSOA. Ook de vele valse klachten en het ‘politiebashen’ wegen zwaar op de moraal van de agenten. Eind oktober werd een politieagent in Etterbeek bij een arrestatie tegen de vlakte gemept. De incidenten volgen elkaar steeds sneller op.

De parallelle samenleving – met meer dan 100.000 illegalen, een uitgebreid drugcircuit en een illegale economie – neemt in omvang toe. Intussen wordt 17 procent van de Europese arbeidsmarkt ingevuld door migranten zonder een verblijfsvergunning. Politieagenten staan onder steeds grotere druk om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. Dat verraadt voor een stuk hun groot ongenoegen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.