Engeland | Verenigd Koninkrijk

Na Nederlanders kunnen Vlamingen best Engels spreken als vreemde taal

Engels is een wereldtaal. Op internationaal vlak, handel, diplomatie, onderzoek, ICT, de muziekindustrie gebeurt veel in de Engelse taal. Maar hoe staat het met de kennis van de taal van William Shakespeare bij de modale wereldburger ? Daarvoor verwijzen we naar de “English Proficiency Index”, dat het niveau van het Engels analyseert in 112 landen en regio’s wereldwijd.

De Nederlanders spreken gemiddeld het beste Engels, gevolgd door Oostenrijk, Denemarken, Singapore en Noorwegen. België staat op de zesde plaats, voor landen als Portugal, Finland, Zweden, Duitsland en Luxemburg.

Toch hebben Nederlandstaligen een duidelijkere voorsprong op Franstaligen (Nederlands en Engels zijn Germaanse talen). Als men in België de kennis van Vlamingen en Walen apart onderzoekt komen de Vlamingen zelfs op de tweede plaats wereldwijd achter de Nederlanders. (In Nederland is een groot deel van het hoger onderwijs bijna volledig verengelst.)

Walen staan op hetzelfde niveau van Frankrijk, op de 31-ste plaats. De meeste leerlingen in het Waalse onderwijs kiezen Engels als tweede taal voor het Nederlands, maar de resultaten zijn er ook naar …

Wallonië is een ontwikkelingsland voor vreemde talenkennis

De Europese landen die het minder goed doen wat betreft Engelse taalvaardigheid zijn Spanje (33e plaats), Italië (35e plaats) en Albanië (als laatste Europees land op de 39ste plaats).

Landen waar je helemaal niet met Engels weg komt zijn : Somalië, Irak, Libië, Rwanda, Congo, Zuid-Soedan, Yemen. Goed om weten als je nog eens een internationale reis plant …