Denk eens aan onze tuinvogels !

Deze dagen met vrieskou hebben de dieren het ook hard te verduren. ’s Nachts begint het hard te vriezen. Wij mensen zitten meestal goed warm binnen in een woning, maar de dieren buiten moeten het met veel minder stellen. Zo ook onze tuinvogels.

Ze zijn meestal erg geliefd bij de mensen omdat ze mooi kunnen zingen en het nodige leven in de tuinen brengen. Bij lagere temperaturen – en zeker bij sneeuwperioden – vinden ze moeilijker eten. Daarom is wat steun van de mensen zeker van harte welkom.

Enkele tips om tuinvogels te voederen zijn zeker niet overbodig. Gelet op de grote verscheidenheid aan vogels met elk een eigen voorkeursmenu en een eigen manier van eten te zoeken. Hygiëne is erg belangrijk om vogels te voederen. De voederplaats moet regelmatig schoon gemaakt worden om te voorkomen dat de vogels ziek worden.

Tuinvogels mogen het hele jaar door worden gevoederd. Ze zullen zeker niet gemakzuchtig worden en alles hen laten voorschotelen, want ze verkiezen nog steeds insecten en wormen uit de natuur. Deze worden wel steeds moeilijker te vinden gelet op de vele insecticiden die er heel het jaar door in de natuur belanden. Factoren als verstedelijking, minder landbouwgronden en ontbossingen spelen hier ook een belangrijke rol in.

Het is wel van belang dat de tuinvogels het juiste voedsel krijgen, want doordat het klimaat verandert, is er ook verandering in hun voedselaanbod. Indien vogels het hele jaar door extra voeding krijgen, zijn ze sterker en vitaler om de winter te overleven. Zodoende worden er ook meer jonge vogeltjes geboren in het voorjaar en de zomer. Met wat extra voeding helpen we de natuur om onze inheemse vogelpopulatie op een gezond peil te houden.

Vogels hebben ook even de tijd nodig om uw wintervoedsel te lokaliseren. Wanneer u pas start met eten te geven; geef hen dan ook even tijd om dit te vinden. Zorg voor de nodige variatie in het aangeboden voer, zodat u een grotere variatie van vogels aantrekt in uw tuin of op uw terras. Zorg ervoor dat de voederplaatsen makkelijk bereikbaar zijn voor vogels, maar moeilijk bereikbaar voor katten en andere roofdieren. De aanwezigheid van struiken en bomen geven de vogels ook de mogelijkheid om zich snel te verbergen in geval van gevaar.

Tijdens de koude wintermaanden hebben de vogels het ook niet altijd gemakkelijk om water te vinden. Denk maar aan de dichtgevroren vijvers en de veelvuldige sneeuwlandschappen die we de laatste winters mochten aanschouwen.

Doordat in de zomer de vogelpopulatie vaak nog aanzienlijk groter is dan tijdens de winter, is het in de lente en zomer vaak een ware strijd om voldoende voedsel te vinden.

Als men in de winter vogels drinkwater wenst aan te bieden, zorg er dan best voor dat ze enkel kunnen drinken uit de waterschaal en zeker niet kunnen baden. Dit kan men gemakkelijk doen door over de waterschaal een kippengaas te spannen, waardoor de vogels hun kopje kunnen steken. Mochten ze een bad nemen bij vriestemperaturen, dan bestaat de kans dat ze doodvriezen. Een vogel weegt maar enkele tientallen gram. In de gespecialiseerde dierenhandel bestaan producten die u kan toevoegen aan het drinkwater, zodat het minder snel bevriest.

Zie ook op www.natuurpunt.be.

Foto’s (c) Gazet van Hove.