door Anton Schelfaut in palnws.be .

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maakt zich sterk dat het cordon sanitaire zal standhouden “zolang het Vlaams Belang dat zelf wil”. “De bal ligt in hun kamp”, benadrukt hij in een debat met een lezerspanel van Het Laatste Nieuws.

Jambon meent dat het Vlaams Belang “eerst proper moet worden op zichzelf”. “Als zij daarna bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen en een stijl te hanteren waarmee je tot een compromis kan komen, dan kan dat. Maar tot hiertoe heb ik weinig bereidheid gemerkt.”

Jan Jambon

Voor Jambon is een regeringsdeelname van het Vlaams Belang, “zoals het zich vandaag presenteert”, ook na de verkiezingen in 2024 uitgesloten. “Maar de bal ligt in hun kamp”, herhaalt hij. “De dag dat ze op een normale manier aan politiek willen doen en afscheid nemen van een aantal bedenkelijke figuren, kan dat veranderen. Maar ik ga geen namen noemen. Ze moeten zelf maar orde op zaken stellen.”

Jambon erkent evenwel dat het Vlaams Belang alleen maar groter wordt omdat het geen kans krijgt. “Welja, door niet mee te regeren, hoeven zij natuurlijk ook geen keuzes te maken”, besluit hij. “Vanuit de oppositie is het makkelijk schieten op alles wat beslist wordt. Het VB capteert vandaag alle tegenstemmen, de misnoegden aan beide kanten van het spectrum : zij die het beleid te soft vinden en zij die het te hard vinden.”

Tom Van Grieken : “N-VA staat voor een fundamentele keuze”

In een reactie aan PAL NWS hekelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de groeiende “spreidstand” tussen de basis van de N-VA, “die dolgraag met ons wil samenwerken”, en de partijtop, “die koste wat kost het Belgische compromis wil redden en hierbij zelfs de PS verkiest”. Volgens Van Grieken moet de N-VA-kiezer vanuit strategisch oogpunt voor het Vlaams Belang stemmen, “zodat de N-VA-top het licht ziet en de rechtse, Vlaamsgezinde kiezer eindelijk krijgt waarvoor hij al jaren stemt: een pro-Vlaams en rechts bestuur”.

“Na bijna 10 jaar zou men bij de N-VA toch moeten inzien dat de zogenaamde ‘kracht van verandering’ niet realiseerbaar is met de systeempartijen”, besluit Van Grieken, die erop wijst dat de N-VA in 2024 voor een fundamentele keuze staat. “Ofwel kiest ze voor Vlaamse verandering en dus samenwerking met het Vlaams Belang, ofwel voor de Belgische status quo en dus samenwerking met alweer dezelfde partijen en de PS.”

Sam Van Rooy en Tom Van Grieken

Foto’s (c) Gazet van Hove.