door Anton Schelfaut in palnws.be .

“Als een meerderheid van de Vlamingen onafhankelijkheid wil, moeten we dat gewoon kunnen doorvoeren.” Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in een debat met een lezerspanel van Het Laatste Nieuws“Wat de rest van het land daarvan vindt, is dan irrelevant”, benadrukt hij.

Jambon voor de micro

Jambon streeft naar eigen zeggen naar een volledig onafhankelijke republiek Vlaanderen. “Artikel 1 van onze partijstatuten zegt dat, ja, en dat is wat velen binnen onze partij drijft, mij ook.”

De minister-president erkent evenwel dat een onafhankelijk Vlaanderen niet gerealiseerd kan worden zonder draagvlak. “Vandaag is dat draagvlak er nog niet: de meerderheid van de Vlamingen is daar nog niet voor gewonnen, blijkt uit elke opiniepeiling. Ik denk persoonlijk wel dat onafhankelijkheid onze beste optie is, maar zoiets gaan we nooit doen tegen de wil van de Vlamingen in.”

art. 1 Statuten N-VA

Tot slot wijst Jambon erop dat Vlaamse onafhankelijkheid per definitie ongrondwettelijk is. “Vrouwenstemrecht is hier ook eerder ingevoerd dan de grondwet het toeliet”, illustreert hij. “De grondwet moet zich aanpassen aan grote maatschappelijke evoluties. Als een meerderheid van de Vlamingen voor onafhankelijkheid wil gaan, dan kan niemand ons daarin stoppen. Wat de rest van het land daarvan vindt, is dan irrelevant.”

Bron : HLN .

Foto’s (c) Gazet van Hove.