Boechout

Nog tot 8 mei zijn de schilderijen, karikaturen en tekeningen van George van Raemdonck te bewonderen in het Stripmuseum in Brussel, waar ze prijken tussen Blake en Mortimer, Kuifje en de Smurfen. Aanleiding is de 100-jarige verjaardag van de figuren Bulletje en Bonestaak.

George van Raemdonck wordt op 28 augustus 1888 geboren in Antwerpen. Op aanraden van zijn vader volgt hij vioolles aan het conservatorium, maar op zijn 15de besluit hij over te stappen op schilderlessen. Hij schrijft zich in aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en geeft zich vanaf dan volledig over aan de schilderkunst. 

Wanneer Duitsland in 1914 België binnenvalt en de oorlog uitbreekt, vlucht van Raemdonck naar het neutrale Nederland. Hij organiseert er zijn eerste schilderijententoonstelling en begint even later politieke karikaturen te tekenen voor het onafhankelijke weekblad De Amsterdammer.

In mei 1917 ontmoet George van Raemdonck de socialistische auteur A.M. de Jong (Adrianus Michael de Jong), die de tekenaar vraagt om het kinderboek Vacantiedagen te illustreren. Het is het begin van een lange vriendschap en bijzondere samenwerking. 

A.M. de Jong neemt George van Raemdonck in 1922 in dienst en vraagt de artiest de avonturen uit te tekenen van een nieuw project, ‘Bulletje en Boonestaak‘. In dat verhaal beleven twee jongens die niet verlegen zitten om wat kattenkwaad allerlei gekke avonturen terwijl ze de wereld rondtrekken. Tot 1937 verschijnt de reeks dagelijks in afleveringen van twee plaatjes in de krant Het Volk, daarna is het de krant De Voorwaarts die de avonturen verderzet. In het totaal maakt van Raemdonck 8856 tekeningen van Bulletje en Boonestaak, gedurende 15 jaar.

In 1928 keert van Raemdonck terug naar België, waar hij echter minder bekendheid geniet dan in het noorden en als stripmaker maar moeilijk aan de bak komt. Na de dood van A.M. de Jong in 1943 wijdt hij de rest van zijn carrière aan illustraties, tekenen en schilderen. Hij illustreerde nog tal van bladen en romans en tekende en schilderde een indrukwekkend oeuvre bij mekaar.

De illustrator/schilder/kunstenaar woonde de laatste twintig jaar van zijn leven in Boechout. Aan zijn vroegere woning hangt een bronzen plaat, er is een George van Raemdoncklaan en in het George van Raemdonckpark staat een standbeeld van Bulletje en Bonestaak.

Praktisch

Het museum is open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur (laatste tickets: 17 uur). Tijdens de schoolvakanties is het museum open van maandag tot zondag van 10 tot 18 uur, ook op feestdagen (met uitzondering van 1 januari). Reserveer je tickets best op voorhand. 

www.boechout.be .