Onze gemeente heeft een ware politieke stoelendans ondergaan tijdens de afgelopen eindejaarperiode. De eerstkomende weken brengen we alle betrokkenen onder de aandacht.

Iedere gemeenteraad heeft een voorzitter. Deze leidt de raadszittingen van de gemeente- en OCMW-raad. Het is niet noodzakelijk de burgemeester of een schepen. Het is de eerste burger van de gemeente, zoals de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers de eerste burger van het land is en niet de premier.

hier begon politiek alles voor Guido

In Hove was Guido Sel (°1949) de afgelopen negen jaar voorzitter van de gemeenteraad. Guido komt uit een Vlaamsgezinde familie uit Hoboken. Hij is altijd erg geïnteresseerd geweest in de politiek en was steeds een sympathisant van de Volksunie, zonder ooit partijlid te zijn. Jaarlijks ging hij naar het Vlaams Nationaal Zangfeest in Antwerpen. Bij het uitéénvallen van de VU in 2001 in Spirit en N-VA koos Guido voor deze laatste groep. Zo belandde hij hier in de partijpolitiek. In 2006 waren er gemeenteraadsverkiezingen, zonder succes voor de jonge N-VA in Hove, maar in 2012 was het wel prijs en Guido mocht als één van de zes verkozenen voor de N-VA gaan zetelen in de Hovese gemeenteraad. “Ik had niet verwacht dat ik zou verkozen zijn, want ik stond redelijk achteraan op de lijst en werkte toen nog als verpleger in shiften”. Toen ging het snel, Guido werd zelfs tussen 2016 en 2018 N-VA-afdelingsvoorzitter in Hove. De jonge partij moest overal mensen installeren en er waren soms meer plaatsen dan kandidaten.

Guido bij zijn afscheidsspeech in de gemeenteraad

Hoe zag een politieke week eruit voor een gemeenteraadsvoorzitter in Hove ?

Guido Sel : “Veertien dagen voor de gemeenteraad wordt de agenda samengesteld samen met het college van burgemeester en schepenen (CBS). Deze wordt punt per punt besproken en nadien opgestuurd naar de raadsleden. Op de maandag voor de gemeenteraad – in Hove in principe de 4de dinsdag van de maand – bespreken we terug de agenda met de toegevoegde punten die zijn ingebracht door de raadsleden. We stellen de antwoorden op. Ik las ook alle betrokken dossiers die op de vergadering komen om op de hoogte te zijn van de inhoud. Ik tekende ook de bijéénroeping van de raadsleden.”

Guido maakte ook deel uit van de algemene vergadering van het JOC (Jeugdontmoetingscentrum) Hove. Hij was ook zes jaar voorzitter van de intergemeentelijke commissie waar hij alle intercommunales onder het licht hield. Als voorzitter van de gemeenteraad tekende hij ook alle notariële akten van de gemeente en ook alle lening-overéénkomsten van de gemeente. Twee maal per jaar ging hij ook naar de algemene vergadering van de energieleverancier Fluvius waar er een algemene uitéénzetting volgde in een culinair oord.

officiële plechtigheden opvolgen

In Hove was er nog één keer per maand partijvergadering van het afdelingsbestuur en ook één keer per maand fractievergadering van de N-VA-gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden. Verder ging ik naar de recepties van OKRA en KWB en alle andere verenigingen die mij uitnodigden. Ik was ook steeds aanwezig op alle officiële feestdagen in Hove : 11 en 21 juli en 11 november. Weinig andere gemeenteraadsleden kunnen dit ook zeggen. Af en toe waren er nog partijcongressen en –studiedagen. Verder lees ik veel boeken en tijdschriften : ’t Pallieterke, Doorbraak, Knack, MO, Rechtsactueel, VVSG-magazine en De Wereld Morgen. Deze laatste is een PVDA-uitgave (lacht). Nu ik ontslag heb genomen uit de gemeenteraad blijf ik wel de politiek volgen als lid van de N-VA, ik blijf actief als militant om te bussen maar ga niet meer naar bestuursvergaderingen”.

actief in het verenigingsleven

Foto’s © Gazet van Hove.