door Sonja Dahlmans in palnws.be .

De Engelse verpleegster, Mary Onuoha, heeft haar rechtszaak tegen haar voormalige werkgever gewonnen. Het ziekenhuis waar de vrouw als operatieverpleegkundige werkzaam was, had haar ontslagen vanwege het zichtbaar dragen van een ketting met een kruisje eraan. Andere werknemers werden niet gehinderd voor het zichtbaar dragen van juwelen of religieuze symbolen. De vrouw stapte daarom naar de rechter en deze stelde haar deze week in het gelijk.

De rechter was van oordeel dat het ontslag van de vrouw onterecht was en gebaseerd op discriminatie en het hinderen van haar vrijheid van religieuze expressie. De rechtbank was verder nog van oordeel dat het ziekenhuis ervoor had gezorgd dat de vrouw in de periode voorafgaand aan haar ontslag onderworpen was geweest aan een ‘vernederende, vijandige en intimiderende werkomgeving’. De vrouw haar mensenrechten, waaronder de vrijheid van religie valt, zouden zijn geschonden.

Sint-Laurentiuskerk Hove

Onuoha was voor haar ontslag ruim 19 jaar werkzaam als operatieverpleegkundige in het ziekenhuis in het zuiden van Londen zonder problemen. De laatste jaren veranderde de situatie echter en werd bij herhaling gezegd dat er problemen waren omdat zij een klein kruisje om haar halsketting droeg. Bij een gelegenheid werd de verpleegster zelfs tijdens een operatie door de ziekenhuismanager weggeroepen. Zij zou de gezondheid van haar patiënten schaden vanwege gevaar van mogelijke bacteriën; het kruisje zou niet steriel zijn en er werd gezegd dat zij het af moest doen. Toen de zuster weigerde, kreeg zij voortaan louter administratief werk te doen.

Aan de Engelse krant de Daily Mail heeft de verpleegster voor het eerst haar verhaal verteld. Onuoha zegt dat collega’s die andere religieuze symbolen droegen, zoals een tulband, een hoofddoek of een armband, geen problemen met het management ervoeren. De problemen zouden vanaf 2014 zijn gaan spelen, toen werd voor het eerst gevraagd of Onuoha haar crucifix af wilde doen. Zelf gelooft de vrouw niet dat het verzoek te maken heeft met mogelijk besmettingsgevaar, maar dat het kruisje zelf het daadwerkelijke probleem is geweest.

Op haar vraag waarom hindoes en moslims wel zonder problemen religieuze symbolen mochten blijven dragen, kreeg zij geen antwoord. Vanaf toen begonnen de problemen zich opeen te stapelen wat uiteindelijk leidde tot haar ontslag in 2021. De verpleegster vertelde verder nog dat haar islamitische collega’s een hoofddoek dragen in de operatiekamer en vier maal per dag tijdens werktijd naar de moskee gaan om te bidden.

Volgens Andrea Williams, de algemeen directeur van Christian Concern die de verpleegster juridisch heeft bijgestaan, is deze uitspraak belangrijk omdat het ook andere christenen in de toekomst kan beschermen tegen dergelijke discriminatie. Wel zegt Williams dat het belangrijk blijft te realiseren dat haar organisatie reeds vele jaren christenen juridisch bijstaat in dergelijke zaken. Williams herinnert aan zaken die teruggaan tot 2006 en 2010, waarmee zij zegt een beeld te willen schetsen waarin dergelijke zaken voorkomen. Deze zaak staat beslist niet op zichzelf, maar geeft een ontwikkeling weer die al jaren gaande is.

Een eerder uitgekomen rapport waarin de vijf Europese landen staan gerangschikt waar antichristelijke sentimenten en discriminatie het vaakste voorkomt, concludeert dat juist het Verenigd Koninkrijk voorop loopt in juridische zaken tegen en arrestaties van christenen. Het ziekenhuis heeft inmiddels aangegeven excuses te willen maken richting hun voormalige werkneemster, mevrouw Mary Onuoha. Zij heeft inmiddels in een ander ziekenhuis een job aanvaard.

Foto’s (c) Gazet van Hove.