krijgt een nieuwe naam …???

door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

Volgende week, op 29 januari, is het 100 geleden dat de VTB (Vlaamse Toeristenbond) het levenslicht zag. De sociaal-culturele afgeleide, vtbKultuur, krijgt meteen een nieuwe naam en logo. We zijn benieuwd.

De nieuwe naam is tot op heden een goed bewaard geheim. Maar eerlijk gezegd, ik houd mijn hart vast. Ik heb VTB-VAB altijd beschouwd als een onderdeel van de Vlaamse Beweging, niet de meest radicale vleugel misschien, maar niettemin een onderdeel.

Maar eerst even uw geheugen opfrissen. VTB werd in 1922 opgericht in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog en als gevolg van de groeiende Vlaamse bewustwording. Het doel van de vereniging was om het toerisme bij de Vlamingen te bevorderen, het reizen in het Vlaamse land te promoten en de algemene culturele belangen van het Vlaamse volk te behartigen. Twee jaar later werd de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) opgericht.

Bij mij thuis was het de logica zelve dat we aangesloten waren bij de VAB, voor de pechverhelping. Geen haar op het hoofd van mijn vader dat eraan dacht om bij Touring Wegenhulp aan te sluiten. Te Belgisch, te francofoon! VAB groeide uit tot een van de grootste ledenorganisaties met enkele honderdduizenden leden. De naam van de jarenlange voorzitter Jozef Van Overstraeten zal bij veel van onze lezers nog wel bekend in de oren klinken. Na zijn vertrek verwaterde de Vlaamse identiteit met elk jaar.

afdeling ontbonden wegens politiek niet-correct

Opsplitsing

Ondertussen was er in de jaren ’80 een opsplitsing doorgevoerd: enerzijds was er een Naamloze Vennootschap, zijnde VAB-VTB nv en anderzijds de vzw VTB-VAB. De vennootschap kreeg het beheer over de pechverhelping, autorijscholen, reizen, enzovoort. De vzw zou met plaatselijke afdelingen actief blijven in de sociaal-culturele sector.

Maar er hingen donkere wolken boven de VTB-VAB nv. De afdeling VTB-Reizen werd al in 1999 verkocht aan TUI. En in 2002 waren er ook verregaande fusiegesprekken tussen Touring en VAB, maar tot een samenwerking kwam het uiteindelijk niet.

Wie lid was van de VAB, was automatisch lid van de vzw VTB-VAB, dat in 2008 van naam veranderde in vtbKultuur. Beide entiteiten leidden vanaf dan een onafhankelijk bestaan van elkaar, al kreeg vtbKultuur enkele bladzijden in het ledenmagazine van VAB ter beschikking. Maar zowel bij VAB als bij vtbKultuur vergat men het Vlaams idealisme van de beginjaren. De eigen Vlaamse geschiedenis en Vlaamse identiteit werden beetje bij beetje weggegomd.

Dubbel lidmaatschap

Het bestuur van vtbKultuur pakte graag uit met de ‘300.000 leden’, maar in feite waren dat de leden van VAB die automatisch lid waren van vtbKultuur.

Pas in 2019 kwam een einde aan dat automatische dubbel-lidmaatschap. Nu moet men daadwerkelijk 20 euro betalen om lid te worden van vtbKultuur. Het huidige ledenaantal is dan ook gekelderd. Eerdere verregaande gesprekken in 2015 met het Davidsfonds leverden geen fusie op.

Huidig directeur van vtbKultuur is Griet Janssens. Zij was voorheen aktief bij Femma, de vroegere KAV, afkorting voor de Kristelijke Arbeiders Vrouwengilde. Vandaag is een moslima medevoorzitter bij het ‘christelijke’ Femma. Ook hier worden de christelijke wortels weggegomd.

Meteen weet u waarom ik mijn hart vasthoud bij de nieuwe naam voor vtbKultuur…

Foto’s (c) Gazet van Hove.