Sedert 1 januari 2022 heeft Hove een nieuwe burgemeester in de persoon van Bart Van Couwenberghe (N-VA). Hij volgt zijn partijgenoot Koen Volckaerts op. Tijd voor een gesprek met de gewezen burgemeester die 9 jaren aan het hoofd van de gemeente heeft gestaan.

Hoe is u in de politiek gerold ?

Koen Volckaerts : “Via Vlaams-nationale overtuiging. Mijn ouders waren Vlaamsgezind en toen was er maar één partij waarvoor je dan terecht kon : de Volksunie. Ik heb Frans Vanderelst zien speechen als 11-jarige, heb ook de Marsen op Brussel meegedaan, de betogingen voor Leuven Vlaams, de faciliteitengemeenten, de acties rond de loketten in Schaarbeek, de Franse preken in de Heilige Geestkerk in Antwerpen, de acties tegen Exploration du Monde in Antwerpen, … Het zat in de familie. We waren voor federalisme en Vlaamse zelfstandigheid”.

Koen Volckaerts deed ook mee

U bent als student enkele tijd lid geweest van AMADA ? (de voorloper van de huidige PVDA)

K.V. : “Op 16-jarige leeftijd, wel geteld drie maanden. Ik ging nog naar het OLVE-college in Edegem. Het was ten tijde van de mijnstakingen in Winterslag toen er drie mijnwerkers werden doodgeschoten door de toenmalige Rijkswacht. AMADA deed op een lepe manier aan indoctrinatie. In een jeugdclub aan de Liersesteenweg in Mortsel kwam er een Amadees spreken over de mijnstakingen, met solidaire scholieren- en studentenstakingen tot gevolg. Een medestudent uit onze school is bij AMADA gebleven en er doorgegroeid tot kaderlid. Ze waren ook tegen het Amerikaans imperialisme maar trakteerden al de scholieren op coca-cola. Dit was erover voor mij. Toen ben ik het afgetrapt bij AMADA. Ik ben altijd sociaalvoelend geweest. In Hove zat ik ook in de jeugdbeweging, de toenmalige Blauwvoetvendels.”

Waarom is u gestopt als burgemeester ?

K.V. : “Dat was een interne afspraak binnen de N-VA. Een keuze van een meerderheid op dat ogenblik. Ik lig er niet van wakker. Ik heb bijna evenveel voorkeurstemmen gehaald bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen als alle andere huidige schepenen samen.”

Redactie GVH : voorkeurstemmen gemeenteraadsverkiezingen Hove oktober 2018 : Koen Volckaerts 625, Gerda Lambrecht 193, Bart Van Couwenberghe 264, Wim Bollaert 94, Els Pauwels 208.

Hoe is de toestand/sfeer in het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen ? Bevoegdheidsverdeling ?

K.V. : “De bevoegdheid van veiligheid is naar de burgemeester gegaan. Voor de rest zijn alle bevoegdheden bij dezelfde schepenen gebleven. Tijdens de vorige legislatuur met pH7 was er een gespannen sfeer. Er was een pragmatische situatie , iedereen doet zijn ding op zijn bevoegdheden en verder laten we elkaar gerust. Vandaag is dit anders. Ik voel een overwicht van Fan van Hove of minstens een poging tot. N-VA moet nog teveel haar punten uit het bestuursakkoord waar maken.”

Redactie GVH : “zweeft de geest van gewezen burgemeester/schepen Luc Vuylsteke de Laps nog rond in het schepencollege ?

zweeft de geest van Luc Vuylsteke de Laps nog rond in het schepencollege ?

Hoe ziet een dag van een burgemeester eruit ? Vergaderingen ? Recepties ? Studie ? ontvangsten ?

K.V. : “ ’s Morgensvroeg bij het opstaan is het direct naar de GSM kijken welke berichten er ’s nachts zijn binnengekomen, van de brandweer, de politie, burgers die ’s nachts schrijven enz… Om 8.00u. zat ik altijd op het gemeentehuis, soms voor de eerste ambtenaren toe kwamen. Eerste opdracht : de e-mails lezen achter de PC. Gemiddeld een 30-tal. Normaal is de taak van de burgemeester op 2 uur per dag in normale omstandigheden gedaan. Maar er komen nog een aantal vergaderingen bij die eigen zijn aan het ambt : zoals vergaderingen met de brandweer, de politie. Maandagmorgen was het schepencollege, meestal van 9.00 tot 12.00u. Dagelijks was er een onderhoud met de algemene directeur. Mijn deur stond ook altijd open. Op gebied van mobiliteit en openbare werken is er veel werk. Wekelijks minstens twee vergaderingen, alle straten komen aan bod. Op regelmatige tijdstippen ook met de verkeerscel en de Hovese wijkpost van de politie. We krijgen veel mails binnen van burgers, soms over kleinigheden zoals dat de vuilkar niet door hun straat is gereden tot grotere zaken. Er zijn ook een aantal belangrijke feiten voorgevallen zoals de terreuraanslagen in 2016 en de twee laatste jaren de corona-pandemie. Dat gaf veel overleg met de provinciegouverneur, eerst ter plaatse in Antwerpen op haar kabinet, de laatste tijd vnl. in digitale vorm. Rond de Hovese zomer-end-feesten hebben we een crisisprogramma moeten opstellen. Dan zijn er nog de maandelijkse partijvergaderingen van de N-VA Hove met het bestuur en de lokale mandatarissen. Iedere avond ben je zeker weg voor één of andere vergadering. Neem daarbij nog een 30-tal huwelijken in Hove, meestal op zaterdagen. Recepties van Hovese verenigingen vallen meestal rond Nieuwjaar.”

Een burgemeester is dus altijd bezig met zijn ambt.

sommige ambtenaren missen de contacten aan de koffiemachine

Hoe is de relatie met de gemeentelijke administratie ? Medewerkers ?

K.V. : “In een vorig leven had ik als zelfstandige ondernemer mijn gedacht over ‘ambtenaren’. Maar ik heb dat moeten bijstellen. De modale burger weet niet waarmee ze allemaal moeten rekening houden. In de Hovese administratie zitten er veel mensen die hun job goed willen doen. Velen werken hard. Ze krijgen echter te weinig ondersteuning met ICT en vakmensen. Sommige goed werkende ambtenaren kunnen spijtig genoeg niet doorgroeien omdat ze geen hogere diploma’s hebben. Vele ambtenaren werken nu van thuis uit door corona. Dit is anders dan als ze fysiek aanwezig zijn op het gemeentehuis. Bij sommigen is de punch er wat uit. Ze missen het stimulerende gesprek aan de koffiemachine.”

huwelijken meestal op zaterdag

Hoe kijken de mensen in Hove naar de burgemeester ?

K.V. : “Niet iedereen in de gemeente kent de burgemeester. Doe vandaag een rondvraag in Hove en zeker 65% van de inwoners weet niet wie de burgemeester is. De middenstanders kenden me niet zo goed ondanks het feit dat ik zelfstandig ondernemer was. De verenigingen leerden mij wel vlug goed kennen. De sportverenigingen het minste, ik ga niet naar het voetbal. Ik ben ook geen caféganger. Als mensen me nodig hebben ben ik nog steeds gemakkelijk bereikbaar. Wat de scholen betreft is er het minste contact met het Groen schooltje. Bij Regina Pacis kennen ze me goed omdat mijn dochters er hebben school gelopen en ik in het oudercomité heb gezeten. Het gemeentelijk onderwijs ken ik automatisch als bestuurder. Met Ritmica zijn er goede contacten.”

Koen Volckaerts op Hovese 11-Juli-viering

Foto’s © Gazet van Hove.