Bouchez stuurt aan op naamsverandering

ANALYSE – door Christophe Degreef – www.doorbraak.be .

Vanaf nu brengt Doorbraak wekelijks ‘In Wallonië, een rubriek waarin we peilen wat er werkelijk leeft in het politieke zuiden.

De MR is zinnens om van naam de veranderen, ergens in de lente van 2023. Een offensief van Georges-Louis Bouchez om in 2024 niet al te gehavend naar de kiezer te gaan. Een offensief dat vooral de vrijheidslievendheid van ‘echte liberalen’ na Covid moet onderstrepen.

Naamsverandering MR

‘Ik sluit een naamsverandering niet uit,’ zo vertelde MR-partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez afgelopen weekend in een interview aan de collega’s van Sudinfo. Veel klaarheid schept dat interview niet over die nieuwe naam. Maar de teneur van het artikel is duidelijk : de nieuwe wind komt er, niet toevallig na de verwijten die Bouchez de jongste tijd te beurt vielen. Te conservatief, volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Te weinig verzoenend volgens Denis Ducarme, ‘wat ons te veel isoleert van de andere regeringspartijen’, aldus Ducarme. Ducarme laat zelfs uitschijnen achter de meer sociaal-liberale stroming te staan binnen de MR, een stroming die volgens hem bezig is aan een manifest om de conservatieve wending binnen de MR ietwat te counteren.

Wie de Franstalige politiek een beetje kent, weet dat de omkering aller waarden een feit is, wanneer iemand als Denis Ducarme zich opwerpt als de verdediger van sociale waarden.

Afschaffing CST

Bouchez zelf laat het niet aan zijn hart komen. In het bewuste interview met Sudinfo, gaf hij vooral mee een ‘liberaal zonder complexen te zijn’. ‘Liberalisme geeft het individu de vrijheid om zijn eigen leven te bepalen. Dat is zeer sociaal,’ zo antwoordde de jonge Henegouwer zijn interne en externe critici. Het zoveelste interview dat de plooien met de burger moet glad strijken. Plooien die stilaan eerder uitgerafelde scheuren in het sociale contract zijn.

Bouchez beseft dat hij de bevolking moet beloven dat ‘ten laatste tegen de zomer’ het CST moet afgeschaft zijn, of dat een flink deel van de kiezer zich voor een lange tijd van de politiek dreigt af te keren. Dat vrijheid een noodzakelijk sociaal concept is, daar waar de rest van de Vivaldi-partijen het concept ‘vrijheid’ stilaan lijken te beschouwen als een hinderlijke herinnering uit ouderwetse, ja, zelfs conservatieve tijden.

Structurele problemen na covid

En dat je de burger eerlijk in de ogen moet durven kijken, en toegeven dat er ook na de covidcrisis nog heel wat structurele problemen op de Belg afkomen. Energietekorten, stijgende levensduurte, hoge belastingen, en noem maar op. Il faut assumer, zo zegt de MR-voorzitter vaak. Niet gemakkelijk te vertalen naar het Nederlands. Een poging : het is vijf na twaalf voor de Belgische politiek, maar de meeste traditionele partijen lijken liever met de Titanic ten onder te gaan, dan ook maar te proberen de ijsberg te vermijden.

Natuurlijk, het zijn maar woorden. Van een partijvoorzitter. ‘Waarom neemt u dan geen ontslag uit de regering ?’, was een van de vaakst terugkerende niet-Covidvragen van journalisten aan Bouchez in 2021, en zal dat in 2022 ongetwijfeld ook zijn. Deze vraag parkeren we, om op iets heel anders te wijzen : niemand spreekt meer over de oligarchische ‘clans’ die de MR in het verleden verdeelden.

Louis Michel en Vincent Q.

Plots is de oude tweedeling tussen Didier Reynders en de familie-Michel weg. Bouchez is erin geslaagd de oude garde weg te werken : Jean-Luc Crucke krijgt een postje in het Grondwettelijk Hof. De eerder genoemde Denis Ducarme kwam tot zijn grote ergernis niet in aanmerking om Jean-Luc Crucke op te volgen. Didier Reynders zit in Europa. En dan is er vader Louis Michel, die – toeval of niet – eveneens afgelopen weekend in La Dernière Heure mag verklaren dat hij Bouchez onvoorwaardelijk steunt. Immers : ‘hij incarneert een discours dat perfect aansluit bij het historische liberalisme,’ zo luidde het. ‘We kunnen hem niet verwijten dat hij eloquent is. Bouchez is iemand die het vrije onderzoek hoog in het vaandel draagt, en dat in de praktijk brengt.’

En wat denkt vader Michel van de uitlatingen van Vincent Van Quickenborne over Bouchez ? ‘Van Quickenborne is een oud-VU’er. Het feit dat Bouchez een sterk België wil, resoneert negatief bij iemand als Van Quickenborne, die wel liberaal is, maar bij wie Bouchez’ visie niet in het DNA zit,’ antwoordde de MR-ouderdomsdeken. Ergens moest dat bijten, daar in Kortrijk.

Kerncentrale Doel – foto (c) Wikipedia.

Kernuitstap

De zegen van de oude clan-Michel, plus de zegen van Didier Reynders, van wie Bouchez allebei veel opstak, dus. Voorts mag Bouchez in deze weinig vrije tijden niet alleen vrij denken en communiceren, hij mag ook uitvoeren. Generatiegenoot Adrien Dolimont als nieuwe Waalse minister van financiën en opvolger van Jean-Luc Crucke. Laurent Vrijdaghs als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Skeyes, het oude Belgocontrol. Na veel vijven en zessen, maar toch. Géraldine Demaret, de zus van de vermeende privépartner van Bouchez, als voorzitter van de Nationale Loterij. En, geen Bouchez zonder ‘surprise’ : de onbekende Molenbeekse ondernemer Ibrahim Ouassari als raadslid bij Proximus. En : het debat rond de kernuitstap opnieuw op de agenda gezet.

Generatie Y

De analyse van vader Michel over het onvermogen van de Quicks van deze wereld om Bouchez’ nieuwe België te begrijpen als oud-VU’er, is misschien niet zo vreemd als ze op het eerste gezicht lijkt. Bouchez weet rondom hem een jonge roedel te verzamelen, en dit in een tempo dat in vergelijking met de andere traditionele partijen moeilijk bij te benen is. Eigenlijk is Bouchez momenteel de enige politicus van ‘generatie Y’ die ideologisch inzicht aan politieke praktijk kan koppelen, in tegenstelling tot een generatie X’er als Vincent Van Quickenborne, en in tegenstelling tot een eeuwige puber als Conner Rousseau, die dan ook nog eens over een zeer kwalijke autoritaire kant blijkt te beschikken, tussen het instagrammen in.

‘Ideologisch, hoezo ?’, zo vraagt u zich misschien af. Met zijn volkse imago, en zijn steun voor de werkende mens die niet graag al te veel belastingen betaalt, is het de bedoeling van Bouchez om de Waalse onderstroom duurzaam aan zijn partij te verbinden.

En die onderstroom ook te behoeden in 2024 nog op de PS te stemmen, en, God verhoede, zelfs op de PTB. Hopelijk voor Bouchez duurt de Covidcrisis niet te lang meer.

de grote tegenstander

CHRISTOPHE DEGREEF

Foto’s (c) Gazet van Hove.