door Niels Geerinck in palnws.be .

De PTB moet in 2024 haar verantwoordelijkheid nemen, dat vindt de voorzitter van het ABVV Thierry Bodson. Daarnaast pleit hij voor een permanente herziening van de energieprijzen en vindt hij dat regeren met de Waalse liberalen onmogelijk is geworden.

Bodson wil een permanente verlaging van de btw op de energieprijzen naar 6 procent. “Dit is onze belangrijkste eis, om verschillende redenen. Het is een noodzaak.”

Een ander heikel punt is de herziening van de wet uit 1996, waarin de loonnorm werd vastgelegd, het ABVV lanceerde hiervoor een petitie. “Ik weet niet of de Vivaldi-partijen blij zullen zijn dit dossier terug te zien in minder dan 15 dagen behaalde deze meer dan 33.000 handtekeningen”, zo zegt Bodson. “Volgens onze ramingen zou de loonmarge voor de jaren 2023-2024 0 procent bedragen, als de wet van 1996 van toepassing blijft. Dit is absurd omdat de Nationale Bank ook een herstel van onze economie aankondigde”, zo voegt hij toe.

“De MR is conservatief”

In Wallonië heerst er nogal wat consternatie omwille van de wijze waarop Georges-Louis Bouchez zich profileert binnen het debat en de federale regering. En dat maakt ook de vakbondsman nerveus. “Ik ken de politieke strategie van Bouchez niet, maar ik denk dat zijn partij inderdaad meer conservatief is geworden. De MR is conservatiever geworden over sociale kwesties.”

Volgens Bodson zoekt de voorzitter van de MR steeds vaker de provocatie op. “Het meest gevaarlijke is dat Bouchez een extreme verdeler is. Ik spreek vaak met liberalen die de vakbonden respecteren en met ons onderhandelen. Crucke bijvoorbeeld maar hij is net weg. Toen die minister was probeerde hij altijd werkgevers en vakbonden rond de tafel te krijgen. Dat is hoe je zaken doet. George-Louis Bouchez is geen leider waardig. Hij is voortdurend op zoek naar provocatie.”

te conservatief voor de socialisten

“De resultaten in Vlaanderen zullen de toekomst van dit land bepalen”

Bodson koppelt de huidige problematiek met de Waalse liberalen deels aan de verkiezingsuitslag van 2019, waar een ‘historische kans’ voor het grijpen lag vindt hij. “Na de verkiezingen van 2019 was er de mogelijkheid om in Wallonië een PS-Ecolo-PTB meerderheid te vormen. Maar dat gebeurde niet. We hebben een historische kans gemist en nu regeren we met de liberalen”, zo klinkt het. “Er zijn gedeelde verantwoordelijkheden voor het missen van die kans, ook bij de PTB.”

de PVDA in een regering ?

De verkiezingen van 2024 zullen erg gewichtig zijn, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Bodson pleit onomwonden voor een coalitie tussen PTB, Ecolo en de PS. “Het zijn vooral de resultaten in Vlaanderen die zullen bepalen. Zij zullen de toekomst van het land bepalen” en zo gaat hij verder : “In 2024 kan er een PS-Ecolo-PTB meerderheid worden gemaakt, los van een federaal akkoord. Als dat mogelijk is, moet het gedaan worden. De PS en Ecolo zouden dan kunnen ophouden met klagen dat het moeilijk is om samen met de liberalen te regeren.”

Bron : La Libre .

Foto’s (c) Gazet van Hove.