Beste,

Het proefproject aan de Donderbrug loopt ten einde.
Kort samengevat komen de ingrepen hier op neer :
– autoverkeer onder de Donderbrug is niet toegelaten;
– fietsers op de F1 hebben voorrang, ook op het verkeer dat van rechts komt.

Met Fietsersbond Hove pleiten we er voor om de ingrepen te bestendigen.
Lees ons standpunt waarom we hiervoor pleiten en geef jouw mening via de link onderaan. 

Fietsersbond Hove


Een van de onveiligere kruispunten langs de meest succesvolle fietsostrade in Hove, was de kruising van de Beekhoekstraat aan de Donderbrug.
Om het hier veiliger te maken, startte 1 december 2021 een proefproject. De gemeente en de provincie gaan na of het kruispunt veiliger is zonder autoverkeer. Als Fietsersbond juichen we dat toe en zijn we ervan overtuigd dat ongevallen minder zwaar zijn als er geen auto’s bij betrokken zijn. 
Het is wel belangrijk dat er geen andere onveilige punten opduiken. We kijken alvast uit naar de evaluatie hierrond. 
We denken wel dat de twee alternatieve spoorwegkruisingen in onze gemeente alvast een veiligere inrichting hebben dankzij de ongelijkvloerse kruising met de fietsostrade.

De maatregel past ook in een breder verhaal van de modal shift en aangename leefbuurten. Het sluipverkeer doorheen onze woonwijken wordt door deze maatregel onmogelijk gemaakt. Onze woonwijken worden aangenamer, veiliger, rustiger, stiller, gezonder,… Als inwoner krijgen we ondertussen een waardig alternatief om onze korte verplaatsingen veilig en comfortabel met de fiets te doen. En als we met de auto een verdere verplaatsing moeten doen, dan maken die 2 tot 3 kilometer extra echt geen verschil. 
Het is wel belangrijk dat er geen andere ongewenste sluipwegen ontstaan. Als andere woonstraten te veel overlast krijgen, willen we vragen om ook daar te kijken naar mogelijke maatregelen om het fietscomfort en de fietsveiligheid (en de verkeersveiligheid in het algemeen) te garanderen.
We waarderen dat het college van burgemeester en schepenen in samenspraak met de provincie Antwerpen, het proefproject een half jaar heeft laten lopen, zoals oorspronkelijk afgesproken was.
Als Fietsersbond kijken we uit naar de evaluatie van het proefproject. Voor ons ziet die er alvast positief uit.

Neem je even de tijd om jouw mening te geven via volgende link?

We danken je alvast voor je tijd en medewerking.

Vriendelijke groet,
Namens FietsersBond Hove
Roger Claessens
0485 / 53 26 94.

Foto’s © Gazet van Hove.