Tijdens het vragenhalfuurtje voor burgers stelde mevrouw Katrien Van Hecke uit de Beekhoekstraat een vraag over het nieuwe reglement rond speelstraten. “Er is de administratieve last : een meerderheid van 70 % van de straatbewoners moet akkoord zijn om een speelstraat in te richten en dit voor de hele periode. Doorgangsstraten worden uitgesloten van speelstraten. In Kontich drukt men op de gemeentesite een digitaal plan af zodat men kan zien waar speelstraten kunnen” aldus de bezorgde buurtbewoonster”.

Tijdens de reguliere gemeenteraad kwam men terug op de vraag rond speelstraten. Raadslid Jo Ampe (HB) opende de debatten en stelde : “alle straten in Hove zijn straten waar men maar 30 km/u. mag rijden. De reglementering rond speelstraten is zeer complex. 70 % van de straatbewoners is een zeer hoge drempel. Speelstraatcontracten zijn in functie van de verantwoordelijkheid van de peters en meters opgesteld. Een Hoves’ plan van speelstraten zou een toegevoegde waarde zijn”.

Raadslid Jos Peeters (Fan van Hove) ging door op deze opmerkingen : “het mangelt aan een heldere formulering in de omschrijving. Eénmaal vermelden is genoeg. Er mogen ook geen handelszaken in een speelstraat gelegen zijn. Zo is er een hondenkapsel in de Beekhoekstraat. Op zondag is een speelstraat er wel mogelijk.”

Jos Peeters in leukere tijden

Schepen Els Pauwels (Fan van Hove) antwoordde : “Dit reglement is naar de Jeugdraad geweest. Binnen de politiezone HEKLA is er een afspraak dat men evenementen moet aanmelden via het loket en afspraken maken met de politie. We kunnen er niet onderuit. Wat de 70%-regel betreft moeten we opletten dat speelstraten niet leiden tot burenruzies. Kinderen uit andere straten zijn wel welkom in speelstraten. Men kan best ineens voor twee tot drie data een aanvraag doen. Een plan uitwerken is een optie.”

Schepen Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) stelde : “de snelheid daalt reeds van 50 naar 30 km/u. We starten op 70% en gaan degressief naar 50%. Betrokken handelszaken laat je mee tekenen in de aanvraag.”

Gewezen burgemeester en huidig schepen Koen Volckaerts (N-VA) reageerde ook op schepen Pauwels, waarin deze laatste stelde dat kinderen uit de Wouwstraat en de Leliestraat kwamen spelen In De Ster, “toen is er veel reactie gekomen van bewoners uit De Ster, omdat meer dan de helft van de tijd er geen kinderen aanwezig waren en ze niet uit de straat kwamen. Pas daarmee op” aldus de ex-burgemeester.

De Ster : geen import van kinderen uit andere straten

Foto’s © Gazet van Hove.