door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .
U begrijpt allicht, beste lezer, dat De Morgen niet mijn favoriete ochtendlectuur is. Het is een kwestie van moeten. Vorig weekend werd niettemin mijn aandacht getrokken door een artikel van Bart Eeckhout, de journalist die de Wetstraat opvolgt.
De titel van zijn artikel : ‘De droom van Bart De Wever over de opdeling van het land’. Eeckhout stelt : “Met een rechts-conservatief blok de macht in Vlaanderen domineren en zo de Franstaligen dwingen tot een ‘definitieve’, confederale opdeling van België : dat is de droom van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zal Conner Rousseau (Vooruit) hem helpen die droom te verwezenlijken ?” Volgens Bart Eeckhout doet er een gerucht de ronde dat er een deal tussen Bart De Wever en Conner Rousseau in de maak is om in 2024 de as van nieuwe coalities in Vlaanderen en België te vormen.
Wat bedoelt Bart Eeckhout met “een rechts-conservatief blok” ? Laten we even het Vlaams Belang buiten beschouwing laten. Blijven over : Open Vld, CD&V en Vooruit. Toon mij a.u.b. de rechtse kantjes van Open Vld en CD&V. Die laatste partij heeft enkele weken geleden nog een partijcongres gehouden en daar standpunten voorgesteld die fameus naar links overhellen. Wat zelfs bij PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw volgende uitspraak ontlokte : “Vooruit wordt links ingehaald door CD&V.” En Open Vld bezorgt mij evenmin enig vertrouwen met de progressieve Bart Somers en windhaan Egbert Lachaert.
De ruk naar rechts ?
De uitspraak van Conner Rousseau over Molenbeek (“Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me niet in België”) werd in enkele kranten omschreven als “een ruk naar rechts”. In de kranten werd dat vertaald als een poging om kiezers weg te lokken bij het Vlaams Belang. Tijdens zijn 1 mei-toespraak viel hij dan weer frontaal het Vlaams Belang aan. Dat is dan weer bedoeld om kiezers weg te lokken bij de PVDA. De voorbije jaren was de antifascistische strijd bij sp.a-Vooruit geen kernzaak. De PVDA is wél blijven hameren op antifascisme en antiracisme. Wie de lectuur van PVDA en consorten een beetje volgt, weet dat in die extreemlinkse kringen de ‘snob’ Rousseau niet au sérieux genomen wordt.
Buitenland
Maar Rousseau heeft ook de verkiezingen in Frankrijk aandachtig geanalyseerd : extreemlinks (Jean-Luc Mélenchon) heeft daar een goede score behaald, ook bij de jonge kiezers, terwijl de traditionele Franse PS van de kaart geveegd werd. En hij heeft ook naar Denemarken gekeken, waar de Socialistische Volkspartij vier jaar geleden een bocht maakte inzake migratie en sindsdien opnieuw goed scoort bij de kiezers.
Als we de huidige peilingen mogen geloven, wordt Vooruit de op twee na grootste partij in Vlaanderen, na N-VA en VB. In de veronderstelling dat het Vlaams Belang wordt uitgesloten van regeringsdeelname, is Vooruit mathematisch gewoon nodig om de volgende Vlaamse regering aan een meerderheid te helpen. Conner hoeft dus vandaag helemaal geen ‘deal’ te maken met De Wever. Dat Rousseau frontaal de aanval inzet op het Vlaams Belang, daar zullen ze bij de N-VA ook niet rouwig om zijn …
Foto’s (c) Gazet van Hove.