QUO VADIS, BELGIUM?

Een debat over de institutionele toekomst van ons land.

In 2030 blaast het koninkrijk België tweehonderd kaarsjes uit. Veel is veranderd sinds we onze onafhankelijkheid gewapenderhand afgedwongen van de Nederlanders. België evolueerde van een unitaire staat naar een federatie met gemeenschappen, gewesten, zes regeringen en evenveel parlementen. Het resultaat van de opeenvolgende staatshervormingen is een complexe staatsstructuur die niet altijd even efficiënt en logisch functioneert. Tijdens de coronacrisis werd dit Belgische federalisme op de proef gesteld. Met negen ministers bevoegd voor volksgezondheid aan het stuur, was het niet altijd evident navigeren in tijden van crisis. De institutionele architectuur van ons land behoeft een renovatie die de tand des tijds kan doorstaan.

De federale regering wil een aloude valkuil vermijden door de discussie over de staatshervorming los te koppelen van regeringsonderhandelingen. Een eerste stap daartoe was het lanceren van een burgerbevraging over de Belgische staatsstructuur.

De Vrijdaggroep, een denktank voor jongeren tussen 25 en 35 jaar, is de mening toegedaan dat het thema een sereen, inhoudelijk debat verdient, wars van karikaturen en communautair gekrakeel. De voorgaande staatshervormingen werden onderhandeld tijdens volle regeringsonderhandelingen in de achterkamers van de politiek. Dat de discussie nu breder wordt getrokken, is een bemoedigende evolutie.

Op dinsdag 24 mei 2022 organiseert de Vrijdaggroep daarom een debat over de institutionele toekomst van België met als titel “QUO VADIS, BELGIUM ?” Volgende politici hebben hun aanwezigheid bevestigd :

  • Georges-Louis Bouchez (MR) – Partijvoorzitter
  • Thomas Dermine (PS) – Federaal staatssecretaris
  • Sander Loones  (N-VA) – Federaal parlementslid
  • Oliver Paasch  (ProDG) – Minister-President van de Duitstalige Gemeenschap
  • Elke Van den Brandt (Groen) – Brussels minister
  • Benjamin Dalle (CD&V) – Vlaams minister

Het debat, dat in de beide landstalen* (NL/F) zal gevoerd worden, wordt gemodereerd door Vrijdaggroep-leden Dorian Feron en Thibault Viaene. Zij worden bijgestaan door een expertenpanel bestaande uit :

  • Céline Romainville – Professor grondwettelijk recht, UCLouvain
  • Bart Maddens – Professor politieke wetenschappen, KU Leuven

Hopelijk tot dan !

* Men vraagt wel de MP van de Duitstalige Gemeenschap maar Duits is als nationale landstaal niet gewenst. De helft van de sprekers kan zich niet in het Duits uitdrukken.