door Wannes Neukermans in palnws.be .

Voormalig Kamervoorzitter en journalist Siegfried Bracke uitte in een interview in De Zondag felle kritiek op de VRT. Volgens hem is de openbare omroep bang voor debat en was hun berichtgeving – vooral in coronatijd – onvoldoende divers. Bracke verzamelde zijn columns in een boek : ‘Open het debat !’

Siegfried Bracke (1953) was dertig jaar journalist. Hij zetelde in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor N-VA en was vijf jaar lang voorzitter van diezelfde Kamer. Vandaag is hij schrijver, columnist, opiniemaker. Op Doorbraak.be is hij een van de meest gelezen auteurs.

Bracke, die zijn boek omschrijft als hartenkreet, ziet de sector waarin hij zelf jarenlang actief is geweest als journalist, in de foute richting evolueren. “Ik draag de mediawereld een warm hart toe, en zeker de openbare omroep. Maar ik zie te veel tekortkomingen”, aldus Bracke. “De eenzijdige berichtgeving over de coronacrisis is één voorbeeld. Het waren altijd dezelfde gasten die aan bod kwamen.”

Afspraken tussen politiek en VRT

De VRT nodigde volgens de oud-Kamervoorzitter steeds dezelfde mensen uit om écht debat te vermijden. “Men vindt dat men moet verbinden. Men is bang van polarisatie, maar men bereikt het omgekeerde: de mensen keren zich af van de VRT door die eenzijdige benadering”, verklaart de 69-jarige voormalig politicus. “Hoeveel mensen staan er in het adresboekje van ‘De Afspraak’ ? Misschien dertig ? Dat is veel te weinig.”

Volgens Bracke is het zelfs mogelijk dat er afspraken gemaakt zijn over de berichtgeving over corona. “Een ex-collega van mij, Peter Verlinden, beweert dat er afspraken zijn gemaakt op het hoogste niveau: afspraken tussen media en politiek rond de communicatie over de coronacrisis.” Al zal het moeilijk zijn om dat te bewijzen, want “niemand zal zo dom zijn om hierover mails te sturen” .

Bron : De Zondag .

krijgt veel kritiek

Foto’s (c) Gazet van Hove.