door Anton Schelfaut in palnws.be .
N-VA en Vlaams Belang zijn niet te spreken over de op til zijnde repatriëring van IS-vrouwen en hun kinderen. Daartoe werd een aantal moeders en kinderen de voorbije dagen in het gevangenenkamp van Roj bezocht door een Belgisch onderzoeksteam.
Kamerfractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang) zal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) over de nieuwe repatriëring ondervragen. “De voornaamste taak van de overheid is het instaan voor de veiligheid van de burger en daarom alleen al mag er geen enkele sprake van zijn dit geboefte terug te halen”, benadrukt ze.
Pas wijst erop dat het terughalen van zes Belgische vrouwen en hun kinderen uit Syrië het Belgische leger vorig jaar 1.151.887 euro euro kostte. “Het gaat stuk voor stuk om gewetenloze fanatici die, nadat ze dit land de rug hebben toegekeerd en naar het leven hebben gestaan, nu op kosten van de belastingbetaler zullen worden teruggevlogen”, hekelt ze.
Van Langenhove : “Jihadistische tijdbommen”
Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove treedt haar daarin bij. “Van repatriëren mag geen sprake zijn”, stelt hij. “Er moet in de eerste plaats aan de veiligheid van de mensen in dit land worden gedacht. Jihadisten, mannen en vrouwen, moeten berecht worden in de regio waar zij hun onnoemelijke misdaden hebben begaan.”
Hoeveel vrouwen er precies in aanmerking komen, is nog niet duidelijk. “Er zouden er ook enkele bij zijn die bij een vorige repatriëring nog niet wilden terugkeren en trouw bleven zweren aan IS, maar zich nu toch hebben bedacht”, schetst Van Langenhove. “Jihadistische tijdbommen die vandaag dus plots de Westerse democratieën een warm hart zijn gaan toedragen ? Geen kat die dit gelooft, enkel de Belgische regering.”
Veiligheidsrisico
De repatriëring stuit ook bij N-VA-Kamerlid Koen Metsu op onbegrip. “Bij de vorige repatriëring werden zes IS-bruiden geselecteerd”, legt hij uit. “Daarvan zitten er nog slechts twee achter tralies. Dat de federale regering deze operatie nog eens wil herhalen, is onbegrijpelijk.”
Volgens Metsu is er in de eerste plaats een veiligheidsrisico aan verbonden. “Ik heb een tijd geleden zélf met enkele van die vrouwen gepraat. Die toonden amper berouw voor hun daden. Welke garanties hebben we dat deze vrouwen nu plots wel tot inkeer zijn gekomen ?”, vraagt hij zich hardop af.
“Zo’n repatriëring kost bovendien handenvol geld”, besluit Metsu. “De vorige repatriëringsoperatie kostte de belastingbetaler zomaar eventjes 1,7 miljoen euro.”
Foto’s (c) Gazet van Hove.