door Anton Schelfaut in palnws.be .

Een nieuw rapport van Les Engagés, de Franstalige christendemocraten, schetst een somber beeld van de Waalse regering. In het document analyseren de Waalse parlementsleden van de partij twintig doelstellingen uit de beleidsverklaring, die tot op heden niet werden gerealiseerd.

De begroting is volgens de auteurs het grootste zorgenkind. “We bevinden ons in een zeer zorgwekkende begrotingssituatie. Als we zo verdergaan, zullen we de Vlamingen om hulp moeten smeken”, waarschuwt senator André Antoine (Les Engagés). Dit jaar zouden de uitgaven 4,134 miljard euro hoger liggen dan de inkomsten. De regering had zich ertoe verbonden om de komende 10 jaar 150 miljoen euro per jaar te besparen, maar “deze structurele besparingen zijn nog steeds niet geïdentificeerd”. Waals parlementslid René Collin (Les Engagés) meent dat Waals minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) “geen idee heeft wat hij moet doen”.

De parlementsleden erkennen dat de drie opeenvolgende crisissen die het Waals Gewest heeft doorgemaakt de zaken er niet gemakkelijker op hebben gemaakt. Op de vraag welke besparingen moeten worden doorgevoerd, is het antwoord nogal vaag. “We moeten bepalen welke projecten prioritair zijn en sommige uitgaven schrappen”, zo staat te lezen in het rapport. Vooreerst wil de partij de “vette” ministeriële kabinetten afslanken. Daartoe is echter een herziening van het gehele bestuursapparaat vereist.

Confederaal model

Volgens Philippe Kerckaert, de partijwoordvoerder van N-VA, is Wallonië er vandaag slechter aan toe dan Griekenland tijdens de Eurocrisis. “Het IMF had al lang bij onze zuiderburen gestaan, ware het niet dat de betere toestand in Vlaanderen hun problemen naar de buitenwereld toe maskeert”, hekelt hij. “Dit alles is het gevolg van de huidige federale constructie, die spilzuchtige regio’s de facto beloont in plaats van ze tot de orde te roepen. Het wordt dan ook tijd dat we deze constructiefout aanpassen en de omslag maken naar een confederaal model met geresponsabiliseerde regio’s.”

Wallonië moet beter zijn centen beheren

Bron : DH .