door Wannes Neukermans in palnws.be .

De zomer begint, en het recreatiegebied Blaarmeersen in Gent krijgt weer te maken met incidenten van jongeren – vaak uit Brussel. Zondag zijn er twee gevallen van agressie gemeld, op bussen van en naar het recreatiegebied. De dag voordien en een week eerder meldden buschauffeurs ook al problemen. Ook op verschillende treinen die van de kust – via Gent – naar Brussel reden (en omgekeerd) meldde het spoorwegpersoneel en politiediensten overlast. Morgen plant de stad Gent een groot overleg met De Lijn, NMBS, de spoorwegpolitie en de Gentse politie om te bekijken of er bijkomende maatregelen genomen moeten worden.

Net zoals vorig jaar zorgen jongeren op bussen van De Lijn richting recreatiedomein Blaarmeersen in Gent opnieuw voor overlast. Vorige week woensdag brachten amokmakers ernstige schade toe aan een bus. Zaterdag werd er een chauffeur belaagd en zondag meldden chauffeurs opnieuw twee incidenten. Woordvoerster Karen Van der Sype : “Het mooie weer heeft ook gisteren een aantal jongeren naar de Blaarmeersen gelokt. Die gingen vrij baldadig tekeer, vooral toen zij ‘s avonds terug naar het Sint-Pietersstation wilden. Twee van onze bussen hebben politiebegeleiding moeten vragen, maar toch is de ruit van een van de bussen gesneuveld.”

Ruit stukgeslagen en trein doen stoppen

Een eerste incident deed zich zondag voor rond 18.00 uur. Een chauffeur wilde passagiers van de Blaarmeersen naar Gent-Sint-Pieters voeren, maar dat liep niet helemaal goed. “Toen de chauffeur de jongeren oppikte, was er sprake van een zeer agressieve sfeer”, aldus Van der Sype. “De chauffeur voelde zich onveilig en er is politie aan te pas gekomen. Die heeft de bus geëscorteerd naar het station. Een uur later ging een andere groep jongeren nog verder : “Er werd een bus opgevorderd door de politie om de grote groep jongeren die aan de Blaarmeersen stond versneld naar het station te brengen. De jongeren hebben zich toen behoorlijk agressief gedragen in de bus en daarbij is een ruit gesneuveld.”

“jongeren” saboteren trein …

Diezelfde groep jongeren zorgde later ook nog voor problemen op de trein richting Brussel. De trein vanuit Oostende naar Eupen viel zondag rond 19.30 uur even voorbij Merelbeke plots stil. De federale politie meldde maandag dat er problemen waren met een zeventigtal jongeren op weg naar Brussel. Er werd aan de noodrem getrokken en enkele jongeren waren uitgestapt. Ze liepen over de sporen, waardoor de trein niet kon vertrekken. Na ongeveer een uur was de rust teruggekeerd en zijn de jongeren terug aan boord gegaan.

“In de trein zijn er relletjes geweest en werd er beschadigingen aangebracht. De vaststellingen werden later gedaan door de spoorwegpolitie”, vertelt lokale korpschef Yves Asselmans. “Enkele jongeren zijn ook uitgestapt en liepen op de sporen, waarna ze door ons opnieuw op de trein gezet zijn. Voor de reizigers was het een vervelende situatie. De airco was ook uitgevallen nadat de trein tot stilstand kwam.”

Dringend overleg met politie

Maandag zit De Lijn samen met de vakbonden om te bekijken welke maatregelen er genomen dienen te worden. De vervoersmaatschappij wil al zeker snel samenzitten met de politie. Karen Van der Sype reageert : “We willen dat de veiligheid van onze chauffeurs gegarandeerd wordt en dat onze voertuigen ongehinderd hun dienst kunnen vervullen. We gaan de politie vragen om niet enkel escortes te voorzien, maar ook om op onze bussen aanwezig te zijn.” Morgen overlegt de stad Gent met zowel De Lijn, als de NMBS, de spoorwegpolitie en de Gentse politie over eventuele extra maatregelen. 

Bron : vrt NWS .