door Wannes Neukermans in palnws.be .

Een onderzoek dat iVox uitvoerde in opdracht van het Overlegcentrum voor Vlaamse Verenigingen (OVV), wijst uit dat de Vlaming zich vooral zorgen maakt over zijn financiën. Bijna tachtig procent van de Vlamingen vreest dat de sociale zekerheid onbetaalbaar zal worden. Net iets meer dan de helft van de Vlamingen plaatst de koopkracht in de top vijf van grootste zorgen.

Het doel van het onderzoek, was volgens het OVV vooral om op een objectieve manier vast te stellen hoe de Vlaming zijn of haar toekomst ziet, wat de bezorgdheden zijn en welke problemen dringend aangepakt dienen te worden. Daarnaast wilde de organisatie nagaan of er wel draagvlak is voor communautaire discussies. “Vaak worden die afgedaan als intellectueel gespreksonderwerp zonder voorwerp, maar uit de studie blijkt dat de Vlamingen toch wel hun bezorgdheden uiten omtrent de toekomst die zij aan hun kinderen willen schenken en in welke omstandigheden dat zal verlopen.”

Grenzen aan solidariteit

Bijna tachtig procent van de bevraagden vindt dat de staatsstructuur te veel geld kost, te veel tijd vraagt en vooral veel energie opslorpt. Energie die eerder moet gaan naar bijvoorbeeld de betaalbaarheid van de sociale zekerheid. Acht op de tien bevraagde Vlamingen vreest namelijk dat die op termijn onbetaalbaar zal worden. Bijna de helft van de ondervraagden stelt dat de transfers richting Wallonië beperkt moet worden in de tijd. “Solidariteit heeft immers zijn grenzen”, aldus het OVV.

Een vierde van Vlamingen zou terug willen naar een unitaire staat, met minder autonomie voor de regio’s. Onder andere partijen als MR met Georges-Louis Bouchez, maar ook de Open Vld en de PVDA pleiten hiervoor. Een staatsstructuur met vier regio’s – Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige gemeenschap – zoals de Waalse regeringspartij PS voorstelt, vindt weinig genade bij de Vlaming.

Het is volgens het OVV frappant dat de helft van de Vlamingen de samenwerking tussen de gemeenschappen als een verrijking ziet : “Evenveel Vlamingen zeggen dat Vlaanderen en Wallonië fundamenteel verschillend zijn en dus elk een eigen beleid moeten voeren.” Dat hangt bij de respondenten ook duidelijk samen met eigen financiële verantwoordelijkheid voor de regio’s.

De Vlaming als harde werker, de Waal als levensgenieter

Gevraagd naar hun identiteit, zegt 61 procent van de bevraagden zich sterk verbonden te voelen met Vlaanderen. Zeven op de tien Vlamingen geeft zelfs aan fier te zijn op die Vlaamse identiteit : 78 procent van de Vlamingen vindt dat we de Vlaamse cultuur moeten beschermen. Opvallend : gevraagd welke kenmerken ze aan een Vlaming toeschrijven, zet 36 procent ‘harde werker’ bovenaan. De doorsnee Belg wordt veelal omschreven als ‘traditioneel’, terwijl de Franstalige Belg een ‘levensgenieter’ is.

Over de Europese Unie is de Vlaming zeer duidelijk, aldus het OVV. Vlaanderen moet in de EU blijven, maar de EU heeft te weinig voeling met zijn burgers (vijftig procent). Zo’n 35 procent van de Vlamingen vindt dat de EU te veel macht heeft over Vlaanderen. Daardoor geeft 42 procent ook aan dat Vlaanderen haar eigen klemtonen moet kunnen leggen in de Europese Unie, onafhankelijk van de Belgische vertegenwoordiging.

Bron : Eigen Redactie .