door Carl Deconinck in palnws.be .

Oekraïense vrouwen die op de vlucht zijn voor de oorlog in eigen land, moeten in Zweden opletten wanneer ze in asielcentra terechtkomen. Daar delen ze namelijk diensten met mannen uit andere culturen. Die mogen ze niet provoceren door zich uitdagend te kleden.

Vrouwen in het asielcentrum van Galaxen, in Olofström, moeten zich aan een dresscode houden. Sommige kledij is namelijk erg moeilijk te verteren voor bepaalde bevolkingsgroepen die er verblijven. Activiste Gitana Bengtsson trok aan de alarmbel. Een verbod zou bepalen dat vrouwen geen open blouses waar de onderbuik te zien is en geen minishorts mogen dragen. Volgens Radio Sweden was de officiële verklaring van de autoriteiten dat deze kleding “mannen uit verschillende culturen kon provoceren” die in hetzelfde hotel woonden.

De beperkingen zouden zijn ingevoerd “om vrouwen te beschermen”. Tegen de radio zei Bengtsson : “Oekraïense vrouwen kleden zich meestal heel normaal. Ze hebben geen provocerende outfit. Maar de hotelmanager zei dat korte kleren hun lichaamsdelen laten zien. Ze zei dat ze geen minishorts of een rok moesten dragen.” Bengtsson zei dat ze de situatie had gemeld aan de vrouwenrechtenorganisatie Tjejjouren.

Oekraïense vrouwen in Antwerpen

Kleden zich zoals jij en ik

Op de vraag hoe de Oekraïense vrouwen zich kleedden voordat ze te horen kregen dat ze zich moesten omkleden, antwoordde Bengtsson dat “ze zich meestal kleedden zoals wij, jij en ik”. “Er is niets vreemds aan. Ze zagen er niet uit als prostituees. Als deze vrouwen in de stad woonden, zou niemand hen vertellen hoe ze zich moesten kleden”, voegde Bengtsson eraan toe.

Burgemeester Annika Sjöstedt zei na een gesprek met de operationeel manager van Galaxen eerder deze week dat het om een misverstand ging. Het zou gaan om het feit dat bewoners geen bikini’s mochten dragen in de eetzaal. Nochtans zijn er nog verhalen die de ronde doen van problemen in asielcentra. In Zweden, maar niet alleen daar.

Veel incidenten

Er zijn talrijke berichten over Oekraïense vrouwen die hun toevlucht zochten in Zweden en die zich onveilig voelden in hun nieuwe omgeving. Dit omdat migrantenmannen probeerden in te breken in hun accommodatie. In maart sprak het Zweedse nieuwsagentschap Samnytt met vrouwelijke Oekraïense vluchtelingen die in de stad Örebro woonden, na een incident waarbij buitenlandse mannen hun huis waren binnengedrongen en hen probeerden aan te vallen. “Ze zeiden dat Zweden een veilig land was, maar dat heb ik niet gezien”, vertelde een van de vrouwen aan de Zweedse publieke radio.

Naast de dreigementen met aanranding heeft een aantal Oekraïners naar verluidt geweigerd in te stappen in bussen in de Oekraïense hoofdstad die op weg zijn naar Zweden. Ze zouden zich zorgen maken over het misdaadniveau in het land. Jimmy Hemmingsson, een Zweedse staatsburger die momenteel de humanitaire inspanningen in de Poolse hoofdstad Warschau bijstaat, verklaarde in een radio-interview in maart dat vluchtelingen hun bezorgdheid hadden geuit over het aantal schietpartijen dat in Zweden plaatsvindt, naast het horen van berichten over diensten voor sociale bescherming die kinderen weghalen. Een vrouw vertelde aan het persbureau Samnytt dat ze in Oekraïne tenminste het mogelijke gevaar kenden en wisten wat ze ertegen konden doen : “Als er bommen zijn, weet ik tenminste dat ik naar de kelder kan gaan en me daar kan verstoppen.”

Via :  Sverigesradio .

Foto’s (c) Gazet van Hove.