door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

Het gedoe rond ‘gendergelijkheid’ begint stilletjes aan te ontsporen. Er gaat geen dag voorbij of men komt met een zot idee naar buiten. Het probleem, voor zover er al een probleem is, wordt fameus overroepen. En laten we eerlijk zijn : er zijn op dit ogenblik ernstigere zaken om op te lossen.

Niet zo voor minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen), zelf een verbouwde manspersoon die enkele jaren geleden nog als Peter door het leven ging. Voor federale ambtenaren is er nu een handleiding ‘genderinclusief schrijven’. Alsnog zijn het aanbevelingen en zijn het nog geen regeltjes. Maar in de praktijk komt het erop neer dat de ambtenaar niet langer de aanspreking gebruikt van ‘mijnheer’ of ‘mevrouw’. Aanbevolen wordt om ‘beste’ of ‘geachte’ te gebruiken.

Nu ben ik absolute voorstander van gelijkheid van man en vrouw. En er is geen enkele reden om onderscheid in capaciteiten te maken. En voor mijn part mag de verloning gelijk getrokken worden. Maar, het blijft een feit dat zowel ‘de man’ als ‘de vrouw’ elk hun typische kenmerken hebben, niet enkel fysiek, maar ook mentaal. In het algemeen zijn vrouwen zachter van aard, terwijl mannen als ruwer en sterker worden beschouwd.

Ik zeg : in het algemeen, want uiteraard zijn er uitzonderingen op die regel. En inderdaad, tijden veranderen. Toen mijn vader in de jaren ’50 in Gent geneeskunde studeerde, zat er bij hem in de eerste kandidatuur welgeteld één (1) studentin. En die moest dan nog verplicht alleen op de eerste rij gaan zitten, ze mocht de les niet volgen tussen de mannelijke studenten. Ze is overigens ook cum laude afgestudeerd. Vandaag telt de faculteit geneeskunde méér vrouwelijke dan mannelijke studenten. Dus geen probleem dat het woord ‘geneesheer’ niet langer als overkoepelende term gebruikt kan worden.

biologisch geboren vrouwen

Lieftallig

Maar we mogen ook niet langer spreken over ‘een secretaresse’, laat staan dat we zouden schrijven over ‘onze lieftallige secretaresse’, een woordgebruik dat in ’t Pallieterke geregeld opdook. Aanbevolen wordt om vanaf nu te spreken over ‘administratief medewerker’. Al is het me niet duidelijk of ‘administratief medewerkster’ ook nog mag.

Maar zoals ik in mijn inleiding schreef : het hele ‘probleem’ wordt overroepen. Algemeen wordt aangenomen dat zo’n 2,5 tot 3 procent van de bevolking zich ‘anders’ voelt, of met andere woorden homo of lesbienne is. Binnen die groep zijn er dan nog twee grote categorieën : de homo’s die niet te veel ruchtbaarheid geven aan hun geaardheid (en waar ondertussen niemand in Vlaanderen nog een probleem mee heeft) en de andere groep die zich tot in het extreme ‘out’. Denk maar aan de optocht van ‘puppies’ (homomannen als puppie verkleed) door Antwerpen in het kader van het homofestival ‘Darklands’. Overigens veroorzaken dergelijke ‘optredens’, herinner u de ‘lingerie-outfit’ van Jenna Boeve, meer negatieve commotie bij de ‘gewone’ man in de straat dan dat het bijdraagt tot het brede maatschappelijk debat.

Maar o wee degenen die het optreden van Jenna Boeve maar niks vonden. Zij worden door de mainstreammedia weggezet als ‘onverdraagzamen’ en ‘fascisten’. Zij zijn de abnormalen. Tja, reken mij dan ook maar bij de abnormalen. Ik ben er trots op.

Foto’s (c) Gazet van Hove .