door Redactie Politiek ’t Pallieterke .

Hij heeft een stevige pedigree in de militante Vlaamse Beweging en is bij vriend en vijand bekend om zijn compromisloze houding als het gaat om de verdediging van de Vlaamse eisen in Vlaanderen, Brussel en de Randgemeenten. De strijd voor de toepassing van de taalwetgeving en een definitieve staatsvorming waarbij Vlaanderen volledig op eigen benen staat, loopt als een rode draad door zijn leven, zowel in denken als in doen. Bart Laeremans (56) is een Vlaams-nationalist pur sang die vanuit een Vlaamsgezinde familie zijn weg zocht via actiegroepen, tijdschriften en de partijpolitiek. En dezer dagen wordt hij zowaar de nieuwe burgemeester van Grimbergen…

Bart was erbij …

De student in de rechten aan de KU Leuven werd NSV-praeses, actief lid van het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging. Hij gebruikte zijn pen om in diverse tijdschriften voor de Vlaamse zaak op te komen. In de periode dat het ontbindingsproces van de Volksunie werd ingezet en vele Vlaamsgezinden uit die partij ontgoocheld kozen voor het veel radicalere Vlaams Blok, volgde hij als vanzelf mee. De altijd minzame en schalkse, maar erg intelligente Laeremans was qua stijl een atypische Vlaams Belanger die niet alleen in zijn partij, maar ook daarbuiten op veel luisterbereidheid en zelfs waardering kon rekenen. Altijd strak in het pak hanteert hij steevast een keurige taal, zowel naar vorm als naar inhoud.

Kamerlid

Wanneer hij in 1995 meedrijft op de electorale stortvloed van het Vlaams Blok, komt hij in de Kamer terecht, waar hij zich in de ‘zware’ commissies als Justitie en de Herziening van de Grondwet en de Herziening van de Instellingen onderscheidt van vele anderen. Nooit vuil gebekt, maar compromisloos scherp zal hij als dossiervreter bekend worden en respect afdwingen. Van 2007 tot 2010 wordt hij voorzitter van de commissie Bedrijfsleven, waar hij zelfs lof van de meerderheid kreeg voor de manier waarop hij de vergaderingen leidde. De toenmalige fractievoorzitter Gerolf Annemans zei toen over hem in De Standaard : “Bart is een uitstekend parlementslid. Hij heeft het thema Justitie voor ons op de kaart gezet. In deze regeerperiode heeft hij een tweede front geopend als voorzitter van de commissie Bedrijfsleven. Hij is een van de sterkhouders van de Kamer.”

Bart Laeremans en Hilde Roossens

Vleugellam in de Senaat

In 2010 werd hij evenwel niet herverkozen omwille van de algemene teruggang van het Vlaams Belang, die zich overal in Vlaanderen voordeed. Maar omwille van zijn tomeloze inzet werd hij aangewezen als gecoöpteerd Senator. Hoewel hij dat gebaar apprecieerde, stelde hij toch vast dat hij politiek vleugellam was gemaakt en vreesde hij voor wat zich in 2014 zou voltrekken, namelijk de verdere afkalving tot een ongekende laagte. In de partij richtte hij een ambitieus ‘kenniscentrum’ op dat voor een vernieuwde diepgang bij politici en medewerkers moest zorgen, maar kreeg hiervoor maar weinig steun, wat hem ontgoochelde. Ook al scoorde hij bij de voor het Vlaams Belang rampzalige verkiezingen in 2014 nog erg goed, toch was zijn parlementaire rol uitgespeeld. Hij stak het niet onder stoelen af banken dat hij erg teleurgesteld was en vond als een van de doorslaggevende oorzaken van de neergang het taalgebruik en de eigengereide agressieve stijl van Filip Dewinter. Het was een visie die door nog anderen werd gedeeld. Na een korte catharsis vond hij dat men hieruit onvoldoende lessen trok en verliet hij in 2015 de partij die hij door dik en dun had verdedigd, om zich te concentreren op zijn lokale onafhankelijke partij ‘Vernieuwing’ in Grimbergen, waarin hij ook al geruime tijd een hoofdrol speelde.

Miniatuurafbeelding voor de versie van 4 nov 2014 01:36
vlag Grimbergen

Burgemeester ?!

Sinds 2012 is Vernieuwing erg succesrijk in Grimbergen en herhaaldelijk kreeg Bart Laeremans er de meeste voorkeurstemmen. In 2018 werd zijn partij zelfs de grootste en slaagde hij erin met N-VA en Open Vld een coalitie te vormen waarin hij schepen werd. De jarenlange militant en opposant werd beleidsmaker. En ook hierin toonde Laeremans tot ieders tevredenheid dat dat een kolfje naar zijn hand was. Toen vorige week de coalitie barstte en Open Vld werd ingeruild voor cd&v, was het logisch – wat eigenlijk iedereen al veel langer vond – dat Bart burgemeester werd. Meteen werd in de media chagrijnig gefocust op zijn VB-verleden, maar alle documenten waren al klaar om zijn mandaat te kunnen opnemen. De rede haalde het van de opgeklopte commotie. En de tricolore sjerp zelf, die zal hij net als een aantal N-VA-burgemeesters, wel letterlijk in de schuif laten liggen, vermoeden we…

Foto’s (c) Gazet van Hove.