door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

Een van de meest zichtbare gevolgen van de woke-beweging in de Verenigde Staten waren de talrijke gevallen van ‘cancelcultuur’ aan Amerikaanse universiteiten. Deze week leek ook Vlaanderen bijna prijs te hebben, toen tal van academici en activisten een collectieve beroerte leken te krijgen na een gastcollege van Tom Van Grieken.

Politieke en culturele trends uit de Verenigde Staten komen vaak met enige vertraging de Atlantische Oceaan overwaaien om nadien in Europa ingang te vinden. Dat is ook het geval met de woke-beweging die al enkele jaren door de Amerikaanse intellectuele, culture en politieke wereld raast, maar recent pas in volle hevigheid in Europa losbarstte.

Een van de meest kwalijke elementen of gevolgen van het woke-gedachtegoed is de zogenaamde ‘cancelcultuur’, waarbij onwelgevallige sprekers of denkers (iedereen die geen progressief-linkse stempel draagt) uit universiteiten of media geweerd worden. Met uitzondering van enkele zeer geamerikaniseerde landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland, kreeg dat fenomeen aan deze kant van de oceaan tot nu toe nooit echt voet aan wal.

Tot nu toe ? Vorige week leek men in Vlaanderen bijna prijs te hebben. De eer viel Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken te beurt, die vorige week dinsdag een gastcollege gaf voor het vak ‘politieke actualiteit’ aan de KU Leuven – een primeur. Onder meer de Jongsocialisten Leuven hoopten (te laat) dat de universiteit de lezing af zou zeggen. Ook tal van andere activisten en academici leken een kleine geestelijke inzinking te krijgen.

“Nooit normaliseren”

Hoewel de lezing gewoon doorging, was de reactie van leidinggevende academici opvallend. Kort samengevat leken zij van twee walletjes te willen eten, door de lezing enerzijds te laten doorgaan onder het mom van academische vrijheid en anderzijds fors uit te halen naar het Vlaams Belang. “Een cordon rond racisme en discriminatie blijft nodig”, tweette KU Leuven-rector Luc Sels, die een jaar geleden in een vorig leven nog waarschuwde voor de uitwassen van woke.  “En ja : Vlaams Belang is en blijft een partij die staat voor racisme en discriminatie. En dat zullen we aan KU Leuven nooit normaliseren.”

Miniatuurafbeelding voor de versie van 12 jul 2017 07:25

Foto’s (c) Gazet van Hove.