door Anton Schelfaut in palnws.be .

Volgens staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) moeten Vlaanderen en Wallonië elk een eigen arbeidsmarktbeleid kunnen voeren. “De arbeidsmarkten in Vlaanderen en Wallonië zijn niet gelijk”, zegt hij in een interview met Trends.

Econoom Étienne de Callataÿ vindt dat de gewesten moeten kunnen afstappen van de automatische indexatie als ze dat zouden willen. Dat heeft hij eind mei gezegd in ‘Il faut qu’on parle’ op DH Radio. Ook staatssecretaris Dermine erkent nu dat de arbeidsmarkten in Vlaanderen en Wallonië niet gelijk zijn. “Het zou dus mogelijk moeten zijn een verschillend arbeidsmarktbeleid te voeren”, meent hij.

Focus op productiviteit

Voorts wijst Dermine erop dat de Vlaamse arbeidsmarkt met een grotere schaarste kampt. “Een indexsprong zal dat niet oplossen, wel integendeel”, klinkt het. “Hogere lonen kunnen een deel van de oplossing zijn.”

Volgens de staatssecretaris focussen we te weinig op de productiviteit. “De werkgevers verengen het debat altijd tot de lonen. Maar welke landen zijn het meest competitief ? Landen als Zwitserland of Singapore, economieën waar de salarissen het hoogst zijn, omdat ze vooral inzetten op een stijging van de productiviteit”, besluit hij.

Bron : Trends .

Foto’s (c) Gazet van Hove.