door Carl Deconinck in palnws .

Het traditionele cliché is dat de Britten gericht zijn op de zee. Ze bouwen enkel aan een landmacht wanneer het echt niet anders kan en de nood zeer hoog is. Ze deden het de vorige eeuw een paar keer noodgedwongen, toen Duitsland zich agressief gedroeg en Europa twee keer overspoeld werd door een wereldoorlog.

De topman van het Britse leger, generaal ‘sir’ Patrick Sanders, vreest dat er opnieuw zo’n gevaarlijke periode aangebroken is. De man was nog maar een week in functie en bij zijn eerste toespraak klonk hij al meteen erg fors. Hij is dan ook de eerste legerleider die het bevel op zich neemt tijdens een landoorlog in Europa.

Dit keer was de bron van onrust niet Duitsland, dat zich nochtans ook zal herbewapenen, maar Rusland, uiteraard. De agressie in Oekraïne is volgens generaal Sanders van dien aard dat we ons met z’n allen maar beter voorbereiden op een gewapende landoorlog in Europa. Een die we maar beter in staat zijn om te winnen.

Iets wat toch heel erg hard lijkt op een derde wereldoorlog. Sanders wil dat het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenoten de mobilisatie en modernisering van hun legers versnellen om de NAVO te versterken en Rusland de kans te ontnemen om nog meer van Europa te veroveren.

ons beter bewapenen

Foto’s (c) Gazet van Hove.