Kontich

Het Mina Telghuis is een voormalig klooster met een grote tuin, gelegen aan de Antwerpsesteenweg, dat bij het begin van deze legislatuur door het lokaal bestuur werd aangekocht. Vandaag doet het dienst voor de opvang van 25 Oekraïense vluchtelingen.

Met een korte plechtigheid voor een goede 70 aanwezigen werd het pand officieel in gebruik genomen.

de computers worden gegeven

Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) was de regisseur bij de opening. Hij verwelkomde een hele resem raadsleden en gemeentediensten die het project tot een goed einde brachten. “De covid-crisis had het sociale leven opgeschort. Er was de angst om mensen te zien en dan krijgen we dit, een oorlog in Europa. In Kontich werden er 40 gastgezinnen gevonden om mensen uit een andere cultuur, met een vreemde taal, minstens drie maanden op te vangen. De gemeente zorgt na drie maanden voor een duurzame oplossing voor de huisvesting. Een 70-tal Oekraïners worden geholpen, er zijn 63 opvangplaatsen gevonden. In het Mina Telghuis worden 25 mensen opgevangen.”

“Het lokaal bestuur kan dit niet alléén” 

De burgemeester gaf een opsomming van alle groepen die meewerkten aan dit project. Zijn toespraak werd permanent vertaald naar het Oekraïens en het Russisch, zodat alle aanwezigen het konden volgen. 

  • De gastgezinnen, sommigen zijn nog wachtenden op vluchtelingen op te vangen
  • De vrijwillige werkers : kasten in elkaar zetten, hulpgoederen aanvoeren, de firma Cronos, er waren vele schenkingen door bedrijven
  • De Oekraïners werkten ook mee aan de opbouw, de tolken niet vergeten. Sommigen leven hier al jaren.
  • De Kontichse scholen (lager en secundair) vangen niet-Nederlandstalige kinderen op. Bij jeugd- en sportverenigingen zijn de kinderen ook welkom.
  • De organisatie “Digital for Youth” bezorgde 10 computers zodat de kinderen les kunnen volgen en opdrachten maken die ze rechtstreeks uit Oekraïne krijgen.
  • De school “De Schans” krijgt zes computers en volgend schooljaar komt er een huiswerkklas.
  • Er komt een zomerschool voor Oekraïense leerlingen in het Mina Telghuis zodat ze beter Nederlands kunnen leren. Sommigen gaan volgend schooljaar naar het reguliere middelbare onderwijs.

Naast de Mina Telghuissite beschikt men in Kontich voor de doorstroming van vluchtelingen ook over vier assistentiewoningen, twee woningen in onderhuur en een woning via de sociale huisvestingsmaatschappij. Samen met de gastgezinnen maakt dat men in Kontich vandaag in totaal 63 mensen opvangt.

Om hun dankbaarheid te betuigen verzorgden de Oekraïense vluchtelingen de receptie met enkele typische lekkere gerechten zoals Oekraïense ravioli, aardappelpannenkoekjes en rode bietensoep. Alle aanwezigen lieten het zich smaken.

Digital for Youth

Deze vzw werd in 2019 opgericht met de bedoeling de digitale kloof in het onderwijs te dichten. Ze hebben reeds 20.000 computers verspreid in scholen en onder jongeren. Hiervoor halen ze afgedankte computers op bij firma’s en kuisen ze op. Ze investeren 100 euro per computer. Deze vereniging krijgt steun van de Koning Boudewijnstichting. Via de computers die de vzw ter beschikking stelt kunnen de Oekraïense kinderen les volgen vanuit hun thuisland.

Foto’s © Gazet van Hove.