door Wannes Neukermans in palnws.be .

De Nederlandse Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) start een onderzoek naar Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (VB). Dat naar aanleiding van zijn uitspraken over de omvolkingstheorie op de Nederlandse televisie“Hiermee wordt niet alleen het democratische debat over het thema van de omvolking verhinderd, maar zelfs gecriminaliseerd”, reageert Dewinter. “Daarom zal ik de Nederlandse regering vragen om af te zien van dit onderzoek.”

Gunay Uslu, de Nederlandse Staatssecretaris van Cultuur en Media, heeft de Nederlandse Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevolen om een onderzoek te starten naar Filip Dewinter. De Vlaamse politicus was op 10 mei te gast bij de Nederlandse televisiezender Ongehoord Nederland, om over zijn boek ‘Omvolking, de grote verandering’ te spreken. Achteraf werd de zender op de vingers getikt, omdat de ‘omvolkingstheorie’ als gevaarlijk wordt bestempeld. Nu moeit de Nederlandse politiek er zich zelfs in.

Aanzetten tot geweld en terrorisme

“Met dit zogenaamde onderzoek wordt de indruk gewekt dat ik rechtstreeks en/of onrechtstreeks zou aanzetten tot geweld en terrorisme”, zegt Dewinter. “Dit is niet alleen totaal lachwekkend, maar zorgt er ook voor dat de NCTV niet kan doen waarvoor het opgericht is, namelijk het voorkomen en bestrijden van échte terreur. Blijkbaar zijn volgens de Nederlandse overheid legitieme uitspraken van een democratisch verkozen politicus gevaarlijker dan de permanente dreiging van islamterreur.”

De omvolkingstheorie wordt op veel kritiek onthaald. Zo zou de dader van de schietpartij in Buffalo in zijn manifest die omvolkingstheorie gebruikt hebben. Ook een VUB-onderzoeker kwam onder vuur omdat zijn onderzoek werd genoemd door de schutter in de VS.

Dewinter vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid hier tussenbeide komt en zal de Nederlandse ambassadeur contacteren over dit onderzoek. “Door het criminaliseren van mijn boek weigert men het democratische debat over het onderwerp te voeren”, aldus Dewinter. “Op deze manier probeert de Nederlandse overheid de besluitvorming en het politieke debat te beïnvloeden en te verstoren.”

“Dat media dit doet, oké, maar dat de overheid zich moeit is een stap te ver”

van sommigen niet meer !

“Dit is niets nieuws, in 2004 was ik ook al de grote boeman”, reageert Dewinter. Hij ziet hierin een poging om hem monddood te maken en het debat over omvolking grondig te verstoren. Hij vergelijkt het zelfs met een heksenverbranding : “Al wie de omvolking durft aan te kaarten, vliegt op de linkse brandstapel. De vrije meningsuiting bevindt zich op een hellend vlak.”

De politicus vindt het vooral kwalijk dat het initiatief hier van een Nederlands regeringslid komt. “Dat linkse media mij in diskrediet willen brengen, dat ben ik gewoon en daar kan ik weinig tegen hebben, iedereen is vrij om te beweren wat hij wil”, verduidelijkt Dewinter. “Maar dat de Nederlandse regering zich op deze manier mengt is een stap te ver.”

In Vlaanderen en België is Dewinter dan wel parlementair onschendbaar, maar in Nederland uiteraard niet. “Nu kan het dus goed zijn dat ik persona non grata word in Nederland, gewoon omdat ik wat zaken heb verteld op de Nederlandse televisie.” Hij vindt dat de Nederlandse overheid op deze manier ook aan inmenging doet in Vlaanderen. “Want ook de Vlaamse kiezer leest dit en denkt er iets van. Dit is enorm kwalijk.” De politicus geeft nog aan contact te hebben gezocht met de Nederlandse ambassadeur.

is dit geen omvolking ?

Foto’s (c) Gazet van Hove.