De cd&V staat op een kruispunt

door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .

Dit weekend verkoos cd&v Sammy Mahdi tot partijvoorzitter en zette finaal een punt achter het voorzitterschap van Joachim Coens. Maar de partij staat vandaag op een kruispunt : doet ze verder op het huidige enerzijds-anderzijds-elan, dat langzaam maar zeker naar de volledige irrelevantie leidt, of ontpopt ze zich tot een partij met een duidelijk standpunt ?

Sammy Madhi

De enerzijds-anderzijds van de cd&v is de laatste jaren maar al te vaak noch het ene noch het andere gebleken. Het probleem kon niet beter geïllustreerd worden dan afgelopen zondag in De Zevende Dag, toen Sammy Mahdi gevraagd werd naar het partijstandpunt over abortus. Terwijl het thema op de voorpagina’s van de kranten staat, raakt hij niet verder dan zijn voorstel voor een experten-commissie die in plaats van de politici de huidige wetgeving moet evalueren. Een versoepeling wees hij niet echt af, een eventuele verstrenging wel, want stel je voor, dat laatste was het standpunt van het Vlaams Belang. We hopen dat het een valse start was, want anders ziet het er niet goed uit voor de cd&v.

Groen-light

Om op termijn te kunnen overleven, moet de partij het over een andere boeg gooien en duidelijke politieke standpunten innemen. Een mogelijkheid waarin potentieel zit, maar wat Sammy Mahdi niet op het lijf geschreven staat, is een soft centrum-links eco-sociaal-christelijk profiel. Iets voor de brave Vlamingen die willen meewerken aan een beter milieu en klimaat, maar daarom nog niet aan de havermelk willen of scharrelkippen en biokoeien willen verbieden. Voor wie de wereld gerust wat rechtvaardiger en socialer mag zijn, maar zonder dat woke gedoe. Voor degenen die nog Kumbaya rond het kampvuur kunnen zingen zonder zich zorgen te maken over de CO₂-uitstoot van zowel het vuur als het zingen.

Gek genoeg is het archetype van deze kiezer covoorzitter van concurrent Groen. Neen, niet Nadia Naji, van wie de woke afdruipt, maar Jeremie Vaneeckhout. Zijn biografie (Chiro-leider in Anzegem, onder meer een master wereldreligies en interlevensbeschouwelijke dialoog aan de KU Leuven, getrouwd en drie kinderen) spoort eigenlijk niet met het stedelijke woke ecologisme van Groen. Die man zou carrière moeten willen maken in een partij met een C in haar naam.

Zo’n koerswijziging betekent uiteraard dat de rechtervleugel van cd&v afgestoten wordt. Geen Pieter De Crem meer dus. Maar potentieel zou zo’n partij in Vlaanderen wel kunnen hebben, met de linkervleugel van de huidige cd&v en de gematigde vleugel van Groen. Zou dat een kleine tien procent kunnen opleveren ? Veel meer dan wat de partij vandaag heeft is dat misschien niet, maar het zou wel een stabielere basis kunnen vormen, en concurrent Groen onder de kiesdrempel duwen.

Het maakt eigenlijk weinig uit welk standpunt cd&v inneemt, zolang er eindelijk maar weer een duidelijk standpunt is, over wat dan ook

Agrarische partij

Het andere alternatief is diametraal het tegenoverstelde : een agrarische partij, waar men ervoor uitkomt dat een knapperige boerenworst, een sappig kalfslapje of een stevige biefstuk niet alleen moet kunnen, maar dat daar zelfs niets mis mee is. En een pak gezonder dan het veganistische gedoe. Dat je ook geen slecht mens bent omdat je nog een auto hebt, ook niet als die op diesel rijdt. Een Vlaamse variant van de Nederlandse BBB dus, de BoerBurgerBeweging. Iets meer dan een jaar geleden haalde die partij bij de Tweede Kamer-verkiezingen 1 procent van de stemmen, met haar verkiezingsprogramma ‘Gezond Verstand voor een Gezond Platteland’.

Logo
BoerBurgerBeweging

Dat de partij de term ‘gezond verstand’ in de titel van haar partijprogramma durft te hanteren, geeft meteen aan dat het over veel meer gaat dan alleen maar het platteland, namelijk ook over een maatschappelijke visie, een die iets zelfverzekerder is dan wat we vandaag bij de cd&v zien. De lezer mag zelf raden wat BBB denkt over alle stikstofmaatregelen, inclusief de snelheidsbeperking op de autosnelwegen die in Nederland van 130 naar 100 km per uur moest. Tiens, dus niet omwille van de koopkracht ? Maar een jaar na de verkiezingen zit BBB in de peilingen bijna aan tien procent en staat de partij virtueel op de derde plaats, vóór CDA.

Geef ons een standpunt !

Stuurt Sammy Mahdi de cd&v richting Groen-light (weinig waarschijnlijk) of BBB, of wordt het nog iets anders ? Het maakt eigenlijk weinig uit, als de partij eindelijk maar weer een standpunt over wat dan ook durft in te nemen. Schermen met ‘goed bestuur’ omwille van het bestuur gaat trouwens niet meer, zeker niet na de doortocht van Wouter Beke in de Vlaamse regering. Maar slaagt Sammy Mahdi er niet in de partij weer op een bepaald spoor te zetten, is de kans reëel dat hij in 2024 al het licht zal mogen uitdoen.

harde tijden voor Sammy …

Foto’s (c) Gazet van Hove.