door Wannes Neukermans in palnws.be .

Na een proefproject werken alle verkeerscamera’s op Vlaamse snelwegen altijd : wie 129 kilometer per uur of meer rijdt, zal dus altijd een boete krijgen. Eind augustus zal dat het geval zijn op alle Belgische snelwegen. In de vorige vraag van de week vroegen we aan de PAL NWS-lezer wat hij of zij daarvan vindt. De meningen waren enorm verdeeld.

56 procent van de respondenten vindt deze verstrenging een slechte zaak. “Zeg niet zomaar snelheidsovertredingen”, schrijft Alexander. “Iemand flitsen en beboeten voor een snelheidsovertreding, bijvoorbeeld 60km/u in plaats van 50km/u buiten de bebouwde kom, is gewoon diefstal door de overheid. Flitsen is een lucratieve commerciële activiteit geworden.”

(Lees verder onder de foto.)

Contraproductief

Een algemene snelheidsbeperking vindt Dirk C. sowieso een slechte zaak. “De Duitse snelwegen, waar zo’n beperking niet bestaat, zijn bij de veiligste van de EU. 120 Km/u bij goed zicht en weinig verkeer en in een auto die in orde is, is op een snelweg slaapverwekkend en dus gevaarlijk.”

Toch vindt een groot deel van de PAL NWS-lezers deze beslissing van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een goede zaak. In totaal vind 44 procent van de lezers dit een goede beslissing, al vinden sommigen dat de marges iets te streng zijn (9 procent), of nog strenger mogen worden (13 procent). 21 procent is het volledig eens met deze beslissing.

Kapelstraat Hove : hier staat een flitsapparaat

Rijgedrag

“Het zou echt een leefbaarder Vlaanderen opleveren als er overal trager gereden werd”, aldus Eddie A. “Laat de auto een prachtig vervoermiddel zijn, maar neem hem de snelheid af.” Volgens hem levert snelheidsbeperkingen alleen goede zaken op : “Minder doden, minder gewonden, minder dode dieren, minder vervuiling, minder lawaai…”

Verkeersveiligheid draait natuurlijk niet louter om snelheid. Dat geeft ook Dagobert aan : “Men zou veel beter de politie op straat laten controleren in het algemeen. Snelheid gaat daar natuurlijk mee gepaard, maar rijgedrag vind ik veel belangrijker. Deze flitsmanier heeft maar één doel : geld in het bakje !”

Lees hieronder de vorige Vraag van de Week :

Foto’s (c) Gazet van Hove.