door Anton Schelfaut in ’t Pallieterke  .

De bestrijding van de Aziatische hoornaar blijft verzekerd. Dat benadrukte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) nadat het Vlaams Bijeninstituut (VBI) dit weekend de alarmbel luidde omdat het budget voor de verdelging van de exotische wesp was opgebruikt. Dat het VBI aanvankelijk nul op het rekest kreeg bij de Vlaamse overheid, was een doorn in het oog van Vlaams Belang. Daarom startte de partij een geldinzamelingsactie via GoFundMe.

File:Vespa velutina nigrithorax MHNT dos.jpg
Aziatische hoornaar – foto (c) Wikipedia

De eerste Aziatische hoornaar dook in België op in 2016. Sindsdien breidt de soort snel uit. Deze grote wesp komt uit het zuidoosten van China en heeft het gemunt op bijen en andere insecten.

Het Vlaams Bijeninstituut (VBI) is verantwoordelijk voor het opsporen en verdelgen van de exotische wesp in Vlaanderen. In 2021 kreeg het een budget van 60.000 euro, waarvan voor dit jaar nog de helft overbleef. Maar dat bedrag is al opgegaan aan de inzet van verdelgers, die dit jaar al 300 nesten verwijderden. Dat zijn er meer dan over heel 2021.

“Bestrijding blijft gegarandeerd”

Het Agentschap voor Natuur en Bos liet zondag weten dat de bestrijding gegarandeerd blijft. “De eventuele meerkost zal gedragen worden”, zei woordvoerder Jelle De Wilde. “Vanuit de Vlaamse overheid willen we onze verantwoordelijkheid blijven opnemen en zullen we de budgetten voorzien die nodig zijn om de kosten van de verdelging te dragen.”

Het agentschap zal hierover samenzitten met de betrokken actoren, van overheidswege Landbouw en Visserij en het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Natuur en Bos betreurt ook de “sfeerschepping” van het VBI in de media. “Aziatische hoornaars zijn niet gevaarlijker, laat staan dodelijker, dan andere inheemse wespen. (…) Paniekzaaierij is nergens voor nodig en helpt niemand”, besluit De Wilde.

Chris Janssens

Crowdfunding

De voorzitter van het VBI, René De Backer, waarschuwde in VTM Nieuws dat er deze zomer nog een dodelijk slachtoffer zal vallen. Daar wilde Vlaams Belang echter niet op wachten. Daarom startte de partij dit weekend zelf een geldinzamelingsactie via GoFundMe.

Chris Janssens, Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement, noemde het “onbegrijpelijk” dat de Vlaamse overheid aanvankelijk geen extra middelen voorzag. “Moet er dan echt eerst een dode vallen vooraleer die de ernst van het gevaar inziet?”, vroeg hij zich af. “Deze actie is niet alleen ter bescherming van onze bijen en biodiversiteit, maar ook voor onze mensen, in het bijzonder kinderen en ouderen.”

Bron : Belga .

Foto’s (c) Gazet van Hove.