Negen procent van de ruimte in Vlaanderen bestaat uit tuinen. Ze hebben een enorm potentieel in de strijd tegen klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit. Ook jouw tuin, klein of groot, kan een verschil maken voor natuur en klimaat.

Via de groepsaankoop van Igean, in samenwerking met de gemeente, kan je kwalitatieve bomen aankopen tegen een goede prijs. Solitaire bomen vragen een grote tuin. Een fruitboom vraagt minder plaats. Met hun bloesems in het voorjaar help je solitaire bijen en honingbijen.

De inheemse solitaire bomen kosten tussen 27 en 41 euro, de fruitbomen 33 euro. Voor deze prijs krijg je een boom inclusief steunpaal, boomband en handleiding om de boom te planten.

  • Solitaire bomen : zomereik, zwarte els, lijsterbes, haagbeuk, zoete kers, okkernoot
  • Fruitbomen : appel (James Grieve, Jacques Lebel, Boskoop), kers (Hedelfinger, Bigarreau Napoleon), kriek (Schaarbeekse kriek, Kelleris, gewone noordkriek), peer (conference, Clapp’s Favourite, Dubbel Flip, Beurré Hardy), pruim (Mirabelle de Nancy, Victoria, Reine-Claude d’Oullins).

Interesse ?

De bomen zijn 2,5 tot 3 meter lang. Voorzie een aanhangwagen of grote camionette om ze te vervoeren.

Meer info vind je op www.igean.be/1000bomen.

Lezing : de juiste boom voor de juiste plek

In een wereld van verandering waarin we antwoorden zoeken op uitdagingen zoals de klimaat- en de biodiversiteitscrisis, zijn er kleine dingen die we zelf, als burgers maar ook als gemeente kunnen doen. Al eens overwogen om een boom te planten ? Of je nu een boom in je tuin of in de openbare ruimte zet of je plant een bos, elke boom is een stap in de goede richting.

Maar welke boom plant je op welke plek ? En hoe zit het met de biodiversiteitsfuncties en ecosysteemdiensten die bomen en bossen vervullen ? Prof. Em. Martin Hermy legt het ons uit. Deze liefhebber van bomen en planten heeft zich een leven lang toegelegd op de studie van bomen en hun omgeving. 

Deze lezing wordt georganiseerd door Natuurlijk Boechout in samenwerking met de milieuraad.

  • Praktisch : dinsdag 27 september, Theater Vooruit, Boechout, 20.00uur, gratis.

Foto’s (c) Gazet van Hove.