Het was te verwachten dat op de eerste gemeenteraad na de lange zomervakantie de energiecrisis ter sprake zou komen. Raadslid Diederik Vandendriessche (HB) opende de debatten : “het is goed dat we dit debat kunnen houden in de raad. De inflatie zorgt voor stijgende kosten. We kunnen maatregelen nemen om de mensen te ondersteunen. Zoals een algemeen zonnepanelenplan voor alle gebouwen.” Raadslid Lenn De Cleene (N-VA) ging hierop verder : “we kunnen initiatieven nemen om steun te geven aan Hovenaars die het moeilijk hebben. Ook ondernemingen en de middenstanders komen in aanmerking. Ik verwijs naar het Hulpfonds zoals tijdens de coronacrisis.”

Burgemeester Bart Van Couwenberghe (N-VA) voegde hieraan toe : “ik heb een overzicht van alle gemeentelijke energiekosten van 2020, 2021 en 2022. Het zijn voorwaardelijke cijfers. We hebben nog geen afrekening gehad. De openbare verlichting kunnen we verledden. In Hove is dit reeds voor 38-39% gedaan, tussen bepaalde uren worden de lichten ook gedempt.”

Schepen Els Pauwels (Fan van Hove) bracht in : “voor het sociale luik bestaat er het Greg-fonds. Men kan facturen aanbieden op het OCMW. Er zit bij ons nog 3.000 euro in. Nadien moet men naar het OCMW gaan. Het Lokaal Advies Comité volgt binnen de Zuidrand dezelfde strategie”.

Diederik Vandendriessche vroeg “om de lichten te dimmen is er bovenlokaal overleg nodig ?” Schepen Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “In de Hovese straten zijn er 1.900 lichtpunten. 700 hiervan zijn reeds led-punten. 88 zitten in een pré-Led-periode. In 2025 worden ze pas vervangen. We hebben al een dimmingsprogramma. Tussen 22.00 en 06.00u. is er maar 50% licht aan. Het valt misschien niet erg op. Van de klassieke verlichting is 1 op 3 uitgeschakeld. De totale verduistering is geen thema. Schakelkasten zijn intergemeentelijk gestructureerd. Zo zijn er delen van de Bloemenwijk met Mortsel verbonden.”

Foto’s © Gazet van Hove.