door Wannes Neukermans in palnws.be .

Kritiek op huiszoeking waarbij Verdyck om het leven kwam: “Politiemensen die uw deur inbeuken en in het Frans beginnen roepen”
slachtoffer Yannick Verdyck – foto (c) Facebook

De interventie waarbij de 36-jarige Yannick Verdyck om het leven kwam, werd ook al intern bij de politie kritisch bekeken. Dat het Franstalige Speciale Eenheden waren die binnenvielen, omdat er niet genoeg Nederlandstalige mensen waren voor de verschillende huiszoekingen, vindt men intern onbegrijpelijk. “Die man is goud-en zilverhandelaar. Per definitie is dat een achterdochtig type. Dan komen die politiemensen met bivakmutsen die uw deur inbeuken en in het Frans beginnen roepen, in Antwerpen”, klinkt het. “De kans is reëel dat deze man wakker schrok omdat hij dacht overvallen te worden door Franse gangsters die zijn goud kwamen steken.”

Volgens het parket, de federale politie en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kaderden de tientallen huiszoekingen in het onderzoek naar de voorbereidingen van een terroristische aanslag en inbreuken op de wapenwetgeving. Yannick Verdyck uit Merksem was voorzitter van de Koninklijke Federatie Karabijn- en Pistoolschutters Antwerpen. In zijn woning werden meer dan honderd wapens aangetroffen – waarvan sommige geregistreerd waren.

File:Goldkey logo removed.jpg
een goudhandelaar verdedigt zijn eigendommen … foto (c) Wikipedia

Prepper

Verdyck was een ‘prepper’, iemand die geloofde dat de maatschappij op een gegeven moment zou in elkaar storten, en zich daarop voorbereidde, onder andere door zichzelf te bewapenen. In totaal vonden er een tiental huiszoekingen plaats en werden er zes mensen meegenomen voor verhoor. Concrete plannen voor een aanslag hadden die niet, wel was er een gedeelde passie voor wapens en een afkeer van de overheid. Volgens het parket zou het zestal zich wel willen voorbereiden op mogelijk verzet tegen de overheid, “op het moment dat zij dat noodzakelijk vinden”.

Justitie had het over een “vermoedelijk extreemrechts milieu”, maar dat ontkennen zijn vrienden en naaste familie. “Wij zullen binnenkort een statement uitbrengen dat alle leugens daaromtrent rechtzet”, reageerde een dicht familielid bij Het Nieuwsblad. Verdyck omschreef zichzelf als libertair en was lid van de liberale studentenvereniging LVSV.

Franstalige agenten

Omdat er geen concreet doelwit of tijdstip voor een aanslag was, stelt men zich intern bij de politie ook vragen over de manier waarop de huiszoekingen zijn uitgevoerd. “Die man is goud- en zilverhandelaar. Per definitie is dat een achterdochtig type dat zich goed probeert te beveiligen en in meer dan één zeldzaam geval slapen die met een vuurwapen onder hun kussen”, klinkt het bij de politie. Volgens buren in de Molenlei in Merksem klonk er rond 5u15 plots veel lawaai. “Er werd in het Frans “ta gueule” (Hou je bek) geroepen, vervolgens klonken er knallen en schoten.”

Bronnen binnen de politie bevestigen dat aan Nieuwsblad : “Dan komen die politiemensen met bivakmutsen die uw deur inbeuken en in het Frans beginnen roepen, in Antwerpen. We gaan het nooit weten, maar dit was geen slimme interventie en de kans is reëel dat deze man wakker schrok en zich trachtte te verdedigen omdat hij dacht overvallen te worden door Franse gangsters die zijn goud kwamen stelen.”

franstalige agenten in Antwerpen ... schieten goudhandelaar dood

“De man wist heel goed dat het om politie ging die in zijn huis stond”, verdedigt het federaal parket zich. “Bovendien, die man is onmiddellijk beginnen schieten. Hij schoot eerst”, aldus woordvoerder Eric Van Der Sypt. Het extern controleorgaan Comité P zal de politie-interventie nog wel onderzoeken. Op de vraag of Verdyck gewoon mee was gegaan voor verhoor indien de politie in het Nederlands had aangeklopt, antwoordt een goede kennis bevestigend : “Dat zou weleens kunnen kloppen. Yannick is een getrainde schutter, die wist perfect de consequenties.”

Bron : Het Nieuwsblad, Eigen Redactie .