door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

In het najaar van 2021 bracht Theo Francken, N-VA-Kamerlid en burgemeester van het Vlaams-Brabantse Lubbeek, nog een boek uit over de NAVO. Het bleek enkele maanden later brandend actueel, toen de Russische invasie in Oekraïne het bondgenootschap een nieuwe adem leek te geven. “Ik heb geen voorkennis uit het Kremlin gekregen”, grapt hij daarover. Een gesprek over de asielcrisis, de oorlog in Oekraïne, strategische blunders van de Vivaldi-regering, de communautaire strategie van zijn partij en ‘Poetin-Verstehers’ op links en rechts.

Als voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie bleef Francken er als de kippen bij om het beleid van zijn opvolgers te fileren. Intussen heeft ons land te kampen met het grootste aantal asielaanvragers sinds de grote migratiecrisis van enkele jaren geleden. “Er spelen natuurlijk een aantal internationale factoren mee”, nuanceert het Kamerlid. “Je zit met de overname van Afghanistan door de taliban. Je hebt hier een grote Afghaanse gemeenschap. Je hebt de instabiliteit in Libië, die maar blijft duren. Libië is voor ons nog altijd veel belangrijker dan Afghanistan. De zeegrens blijft wagenwijd open staan. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor kan natuurlijk niks aan de Oekraïnecrisis doen en dat zet natuurlijk heel veel druk op het opvangsysteem. Al die dingen kun je moeilijk in de schoenen van de regering schuiven.”

“Desalniettemin heb je natuurlijk het feit dat men per se een ‘anti-Franckenbeleid’ wou voeren. Ze gingen het een keer doen. Ze zouden een écht verwelkomingsbeleid voeren. Ze gingen geen kinderen meer opsluiten. Ze gingen geen gedwongen terugkeer meer doen. Ze gingen aanklampend beleid voeren met coaches. Ze gingen het allemaal heel humaan doen met respect voor het internationaal recht en de mensenrechten. Herinner je het filmpje toen voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi net begon : ‘Geen asielchaos. Geen geroep om beroep. Respect voor het internationaal recht.’ Dat was een groot moreel vingertje van hier tot in Tokio, en vooral naar mij.”

“We zijn exact twee jaar verder. Kijk waar we nu staan. Het is nog nooit zo erg geweest. De regering wordt elke dag veroordeeld voor het schenden van het internationaal recht. De asielchaos is immens. Men gaat tegen alles in beroep om geen dwangsommen te moeten betalen. Men schept er zelfs mee op. Dat is een ongelooflijk harde boemerang die nu terugkomt. Ze hebben nog enkele blikken sociaal assistenten opengetrokken om aan ‘terugkeercoaching’ te doen. De terugkeercijfers zijn dramatisch slecht. De regering wilde een pamperbeleid voeren en wat krijgt men nu ? Nog meer ellende.”

“Men heeft mijn ontradingscampagne onmiddellijk offline gehaald. Ze weigeren die terug online te zetten. Die waren nochtans zeer helder en duidelijk. Ze willen dat niet meer online zetten omdat dat onmenselijk zou zijn. Maar wat is het meest onmenselijk ? Al die mensen die op straat liggen of een duidelijke boodschap aan mensensmokkelaars dat ze niet naar België moeten komen ? Men weigert ook in te zetten op strengere gezinshereniging. Nederland doet dat nu wel.”

“Dat verhaal van snelle procedures, snelle screenings en snelle terugkeer ? Vergeet het. Er is gewoon geen terugkeer. 90 procent blijft gewoon hier. Mahdi kondigde groots aan dat hij fake news wilde bestrijden, maar het grootste geïnstitutionaliseerde fake news is dat verhaaltje van snelle screening en snelle terugkeer. Dat is complete onzin.”

“De Vlaming heeft gestemd voor rechts en Vlaams beleid, met minder migratie, en ze krijgen links en belgicistisch beleid, met meer migratie. Dat is onuitlegbaar en de rekening zal in 2024 gepresenteerd worden.”

Jullie zijn voorstanders van het zogenaamde Australische migratiemodel. Wat houdt dat precies in ?

“Dat is nodig om op langere termijn naar een paradigmashift te gaan. Dit model van open asielgrenzen kan nooit werken. Sluit de asielloketten in Europa en zorg ervoor dat die mensen niet worden teruggestuurd naar het land waar oorlog is of waar ze vervolgd worden, maar breng ze naar plaatsen buiten Europa waar ze op een veilige manier een asielprocedure kunnen doorlopen. Laat dat onder auspiciën van internationale organisaties gebeuren en betaal die landen die dat organiseren op een correcte manier. Dat mag best wat kosten, want dat is peanuts in vergelijking met wat deze toestand elk jaar kost. Alleen het opvangbudget van België is dit jaar 700 à 800 miljoen euro. Tel daarbij nog alle diensten. In Duitsland gaat het om miljarden euro’s. Tel dat Europees samen en je kan wel een Afrikaans land vinden om daar een akkoord mee te sluiten.”

“Die landen willen toegang tot de markt, meer circulaire migratie en centen. Die drie dingen kunnen toch niet moeilijk zijn om in een onderhandelingspakket te steken ? Maar je moet dan wel gaan onderhandelen. Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson wil dat niet doen. De Europese Commissie wil absoluut niet naar een Rwanda-achtig akkoord te gaan om de asielprocedure te externaliseren. Maar je moét de asielprocedure net externaliseren, want als je ze internaliseert op Europees grondgebied reizen de asielzoekers door, verdwijnen ze onder de radar en blijven ze maar komen. Daarmee maak je de mensensmokkelaars alleen maar rijker.”

“Het sluiten van kerncentrales is crimineel”

Een tijdje terug verklaarde u dat u dacht dat de geesten aan het rijpen waren in Europa over dat Australische model, maar de uitspraken van Johansson voorspellen toch niet veel goeds ?

“Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Italië, … Er zijn meer en meer landen die naar zo’n model beginnen te kijken. Je moet inderdaad geen heil verwachten van de Europese Commissie. De Europese Raad zal dat moeten doen. Dat is het enige Europese orgaan dat echt iets te zeggen heeft. De Commissie is een hond zonder tanden en die Ylva Johansson is zo links als maar kan.”

“De Vlaming heeft gestemd voor rechts en Vlaams beleid, met minder migratie, en ze krijgen links en belgicistisch beleid, met meer migratie”

Volgens De Moor is het Australische model in strijd met de mensenrechten…

“Dat hoeft niet in strijd te zijn met de mensenrechten als je de toegang tot de asielprocedure verzekert. Het gaat hier alleen om het verblijfsrecht. Ze krijgen wel asiel, maar ze krijgen geen Europees verblijfsrecht. Dan is alles toch geregeld ? We geven toch ook asiel aan mensen in vluchtelingenkampen in conflictgebieden ? Je moet ze alleen geen verblijfsrecht in Europa geven als ze een mensensmokkelaar 10.000 euro hebben betaald om Europa binnen te geraken. Stop ermee en breek het model van die mensensmokkel.”

“Al die verhalen van ‘we zijn toch geen eiland’, dat is een teken van intellectuele armoede. We zijn een schiereiland. De landgrens is het probleem niet. Er worden bijvoorbeeld voldoende hekken gebouwd door Polen, de Baltische staten en Griekenland aan de landgrenzen. Het probleem is de zeegrens. Want wat doe je met mensen op internationale wateren die in nood zijn ? Die moeten gered worden volgens het internationaal maritiem recht, maar naar waar breng je die dan ? Dat is het punt.”

U waarschuwde in uw boek over de NAVO al voor Rusland. Begin vorig jaar viel de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne binnen. Vorige week kondigde hij een mobilisatie aan. Hoe kijkt u daarnaar ?

“Die mobilisatie bevestigt het verhaal van de zware verliezen aan Russische zijde. Poetin zal nu ook veel meer weerstand krijgen in Rusland zelf. Dat de Russen de invasie in Oekraïne vanuit hun luie zetel steunen is één zaak, maar nu ze hun eigen zonen zullen sturen… Dat is iets compleet anders. Het moreel van de Russische troepen is al rampzalig. Het moreel van de Oekraïners is zeer hoog.”

Volgens critici stuurt het Westen te veel aan op confrontatie …

“Sommigen zeggen dat ik ‘meer over vrede moet praten’. Dat slaat nergens op. Ik ben absoluut vredelievend. Er is niks zo gruwelijk als oorlog. Dat is een absurd verwijt. Het Westen zal die vrede niet bewerkstelligen. Het is evenmin de VN-Veiligheidsraad die de Russen en Oekraïners aan tafel zal krijgen. Alleen Zelensky en Poetin kunnen over vrede praten. Zelensky wil op dit moment niet met de Russen onderhandelen en wil de Russen uit zijn land drijven. Hij vertrouwt de Russen niet, want die houden nooit hun woord. De Russen willen niet met Zelensky onderhandelen omdat ze hem uit Kyiv weg willen en een pro-Russische autocraat willen installeren. Zolang dat de situatie is, kan ik elke dag voor vrede pleiten, maar dat zal niks oplossen. Dat getuigt van een zekere intellectuele beperktheid. Alsof ik er iets mee te maken gehad zou hebben dat de Russen daar zijn binnengevallen.”

“Het zijn dezelfden die zeiden dat Poetin maar oefeningen aan het doen was en nooit zou binnenvallen. Zij vonden waarschuwingen maar ‘NAVO-propagandapraat’ en stokerij. Zij zagen Poetin als de grote Manitou die heil ging brengen voor het blanke en christelijke Europa.”

“Diegenen die nu over ‘vrede’ en het afschaffen van de sancties spreken, zijn ook diegenen die het normaal vonden dat de Krim geannexeerd werd”

Op die manier pleiten voor vrede speelt in de kaart van Poetin ?

“Natuurlijk. Het is opvallend dat het altijd dezelfde figuren zijn. Je kan er een lijn in trekken. Het zijn diegenen die het logisch vonden dat de Krim werd geannexeerd, ‘want dat is altijd Rusland geweest’. Het zijn diezelfde figuren die zeiden dat Poetin nooit zou binnenvallen. Het zijn diegenen die zeggen dat Poetin de laatste verdediger is van het blanke en christelijke Europa. Dat zijn nu degenen die zeggen dat er over vrede gepraat moet worden en dat de problemen van de wapenleveringen van Biden komen, dat deze oorlog dient om de Amerikaanse wapenindustrie te steunen. Het zijn altijd dezelfde stemmen, zoals Vrede vzw en PVDA. En je stelt vast dat die ook aan extreemrechtse zijde in zeer groten getale aanwezig zijn.”

“Ik ben ook rechts, maar als ik moet kiezen tussen Biden of Poetin, dan weet ik heel goed aan welke kant ik zal staan : die van het vrije Westen, die van de democratie, vrije meningsuiting en die van de mensenrechten; niet die van het autocratische model van Poetin. Vergeet het. Er zijn sommigen op de rechterzijde die dringend eens een geschiedenisles zouden moeten krijgen.”

de vrienden van Poetin

“Paars-groen eindigt bont en blauw en geel-zwart”

De hoge energieprijzen, als gevolg van het afsnijden van het Russisch gas, leiden tot grote onvrede bij de bevolking. Vreest u niet dat Europese regeringen onder druk komen te staan om in te binden ?

“Het is volop bezig. In Italië behoort Salvini tot de winnende coalitie. Nog zo’n Poetin-Versteher. Herinner je dat hij door een Poolse burgemeester mooi te kijk werd gezet, met zijn T-shirt van Poetin. Diezelfde Salvini zegt nu dat de sancties onmiddellijk moeten stoppen. Het zijn altijd dezelfde figuren die een pro-Russische lijn aanhouden. Ze hebben zich na de invasie even koest gehouden, maar nu beginnen ze opnieuw terug met hun pro-Poetindiscours. Dat zijn de eersten die ons aan Poetin zullen uitverkopen.”

“De sancties zijn niet perfect. We wisten dat het lang zou duren. We wisten dat ze ons konden pijn doen met dat gasinfuus. We waarschuwden daar al jaren voor. Die groen-linkse dogmatische agenda van Timmermans en co om alle fossiele energie weg te dringen én tegelijkertijd de kerncentrales te sluiten, dat zou ons vroeg of laat zuur opbreken. Trump heeft de Duitsers in de VN ervoor gewaarschuwd dat ze compleet naïef bezig waren met Nordstream 2. De toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas was hem gewoon aan het uitlachen. Wie heeft er nu gelijk gekregen ? Het bijzonder pijnlijk voor de Duitsers en de linkerzijde dat Trump en de Amerikanen gelijk hadden. Dat het nu duidelijk is dat je die energie-onafhankelijkheid moet koesteren. Nu zitten ze ermee. Duitsland heeft niks. Ze hadden alleen maar wind, zon en gas van Poetin. Nu zitten ze zonder het gas van Poetin en moeten ze bruinkoolcentrales heropenen. Bruinkoolcentrales !”

kerncentrale Doel – foto (c) Wikipedia

“Die groene dogmatici heb ik nog geen mea culpa horen slaan. Nu is Doel 3 gesloten. Eén Megawatt komt niet meer op het elektriciteitsnet. Meer dan helft van de elektriciteit was vorig jaar afkomstig uit kernenergie. Het sluiten van de kerncentrales is crimineel. Dat zijn geen politieke fouten meer, dat zijn strategische blunders. We blijven ze maar opstapelen. Na de asielcrisis van 2015, na deze oorlog, na wat we allemaal hebben meegemaakt op defensie, de energiecrisis, … Je zou denken dat er toch lessen getrokken werden : geen verwelkomingsbeleid, maar ontrading; investeringen in defensie en zo snel mogelijk naar 2 procent; de energieonafhankelijkheid vrijwaren. De regering doet het tegenovergestelde en blijft de blunders opstapelen.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken haalde in dit blad hard uit naar uw voorzitter en jullie communautaire plannen.

“Ze verwijten ons dat we willen besturen met de PS, maar wie heeft dat gezegd ? Wij willen niet besturen met de PS. We willen een akkoord sluiten over confederalisme. We willen een akkoord sluiten nét om niet meer te hoeven besturen met de PS.”

“Wat wil het Vlaams Belang ? Een soevereiniteitsverklaring in het Vlaams Parlement ? Je stemt een resolutie. En dan ? Dan ‘gaat die timer in’. (sarcastisch) Amai, de Franstaligen en het federale niveau gaan nogal schrik krijgen. Wat kan hen dat schelen ? Heb je een Vlaamse schatkist als je zo’n resolutie stemt ? Ga je een brief van de personenbelasting sturen vanuit de Vlaamse belastingdienst in Aalst met de mededeling dat je die federale belasting niet meer moet betalen ? Wat denk je dat de Vlaming gaat betalen ? De brief die hij al zijn hele leven ontvangt of de experimentele ? Wat is de rechtszekerheid daarvan ? Dat zijn allemaal heel leuke gedachteoefeningen waar ik ook soms van droom, maar zo simpel zal toch het allemaal niet zijn.”

“Je zal altijd, in elk scenario, naar een onderhandelde oplossing moeten gaan. Een eenzijdige afscheuring zal niet aanvaard worden door Europa, zal ook internationaal niet erkend worden. Zeker niet als je op reis gaat. Geen enkel land zal dat erkennen, zeker niet als je een regering vormt met het Vlaams Belang. Dan sta je daar mooi, als internationale paria, met een federale overheid die u niet erkent en met een Grondwettelijk Hof dat het federale niveau gelijk geeft. Dat is een experiment dat we in deze tijden echt eens moeten proberen.”

“Van Grieken mag zeggen dat confederalisme boerenbedrog is. De afscheuring van Vlaanderen, dat is pas boerenbedrog. Stel, we hebben een meerderheid in het Vlaams Parlement voor onafhankelijkheid. De oppositie zal meteen om een referendum vragen. Ze zullen aanvoeren dat mensen niet om communautaire redenen op ons gestemd hebben. En als je dat verliest ? Dan heb je in het parlement gestemd en dan heb je van het volk ongelijk gekregen. Ik denk dat we beter stap voor stap in de goede richting werken. Niemand hoeft me te wijzen op het belang van Vlaamse onafhankelijkheid. Daar militeer ik al mijn hele leven voor.”

art.1 Statuten N-VA

“Als ik moet kiezen tussen Biden of Poetin, dan weet ik heel goed aan welke kant ik zal staan”

Aan Franstalige zijde escaleert de retoriek langs de linkerzijde ondertussen. Is het in zo’n klimaat wel mogelijk om een akkoord te sluiten ?

“De situatie zo kan ook niet verder, met een begrotingstekort van 31 miljard. De budgetten van de Franstalige regeringen zijn dramatisch. Ik verwacht een geel-zwarte overrompeling in 2024. Paars-groen eindigt bont-en-blauw en geel-zwart. Als die geel-zwarte meerderheid zo overweldigend is, dan zal zich dat moeten vertalen in iets concreets. Anders stel je alleen maar de onmogelijkheid om een nieuwe federale regering te vormen vast. Dan is dat maar zo. Ik ga er geen traan om laten.”

Ondertussen leek uw partij de deur voor het Vlaams Belang de laatste tijd stevig dicht te doen. Waarom kan er volgens jullie niet samengewerkt worden met die partij ?

“Ik geloof heel sterk in de emanciperende kracht van een gemeenschap, een gemeenschap waar je kan binnenkomen en lid worden van onze club. Filip Dewinter zegt : ‘Het is niet omdat een kat in een viswinkel geboren is, dat het een vis is.’ Daarmee wordt perfect uitgelegd waar het bij hem om gaat : je kan wel als Arabier binnenkomen in Vlaanderen, maar je kan nooit echt Vlaming worden. Ik verzet me daar fundamenteel tegen. Door de kracht van de gemeenschap moet je Vlaming onder de Vlaming kunnen worden, maar je moet je daar natuurlijk wel zelf voor inzetten.”

“Daar blijft helaas zeer sterke discussie over bestaan binnen die partij. Huidskleur mag geen ‘issue’ zijn, maar heel wat figuren binnen het Vlaams Belang scheppen daar jammer genoeg geen duidelijkheid over.”

Over het vrijwilligerskorps voor jongeren in Lubbeek

“Vraag niet wat Vlaanderen voor jou kan doen, vraag wat jij voor Vlaanderen kan doen”

Deze zomer haalde Francken de krantenpagina’s met de oprichting van een vrijwilligerskorps voor jongeren in zijn gemeente. Dat korps moet de ordediensten kunnen ondersteunen bij crisissituaties.

“We moeten onze mensen terug weerbaar maken”, legt de burgemeester uit. “We hebben dat verleerd na 75 jaar vrede en veiligheid in Europa. Die vrede en veiligheid hebben plaats geruimd voor vadsigheid. Met dat vrijwilligerskorps willen we onze jongvolwassenen leren wat te doen met brand, EHBO, slachtoffers van overstromingen. Dat zijn heel wat eenvoudige vaardigheden die als tweede lijn kunnen bestaan bij rampen en calamiteiten. Dat kan om heel eenvoudige dingen gaan, zoals een waterronde in de rusthuizen bij een droogte. We willen aan de bevolking vragen iets terug te geven om te werken aan dat gemeenschapsgevoel.”

“Kennedy vatte het mooi samen : ‘Don’t ask what your country can do for you. Ask what you can do for your country.’ Vraag niet wat Vlaanderen voor jou kan doen, vraag wat jij voor Vlaanderen kan doen. We hebben al een veertigtal inschrijvingen, dus we gaan waarschijnlijk vol zitten.”

Bron : Eigen Berichtgeving .

Foto’s (c) Gazet van Hove.