door Anton Schelfaut in palnws.be .

Dankzij de opeenvolgende indexeringen zijn de jaarlonen van de federale ministers op 1 september naar boven bijgesteld. Tussen hun salaris van april en dat van deze maand zit al een stijging van zo’n 10.000 euro bruto per jaar. Dat weet Sudinfo. “Onaanvaardbaar”, vindt VUB-professor Jonathan Holslag.

Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) onthulde vorig weekend in het RTL-TVI-programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ dat hij tussen de 14.000 en 15.000 euro netto verdient, maar dat bedrag bleek een overschatting te zijn. Later benadrukte zijn woordvoerder dat Michel er ook zijn extralegale voordelen bijtelde, zoals een gsm met abonnement, een laptop en een leasingwagen. “Alleen de leasing van zijn wagen bedraagt al 1.000 euro”, verklaarde hij in La Capitale. “Hij wou enkel maar transparant zijn.”

Wetstraat 16 – kabinet van de Premier

250.483 euro bruto per jaar

Als alle vergoedingen, ook die in natura, in rekening worden genomen, benadert het bedrag dat Michel noemde wel degelijk de realiteit. Op 1 september 2022 bedroeg het brutoloon van premier Alexander De Croo (Open Vld), net als dat van zijn zeven vicepremiers en de minister van Buitenlandse Zaken, 250.483 euro op jaarbasis. Dat komt neer op 20.873,62 euro bruto per maand, waarvan netto zo’n 10.500 euro overblijft. Daarnaast ontvangen ze twee onbelastbare vergoedingen, zijnde een representatievergoeding van 772,72 euro en 1.931,81 euro voor verblijfs- en huisvestingskosten. Dat brengt het totale inkomen al op 13.200 euro per maand.

‘Gewone’ ministers ontvangen slechts de helft van de representatievergoeding, maar voor het overige is hun inkomen hetzelfde als dat van de vicepremiers. Zij verdienen dus 12.800 euro netto per maand. Ook het loon van de staatssecretarissen ligt lager : zij ontvangen bruto 237.779,16 euro per jaar. Dat komt neer op een netto maandloon van 12.300 euro.

ministers kennen de weg naar de financiële beurzen …

Indexeringen

Dankzij de opeenvolgende indexeringen stegen de federale ministerlonen sinds april al met 10.000 euro bruto. Toen kregen de premier en zijn ministers nog 240.762 euro uitbetaald, terwijl dat nu al 250.483 euro is. Hetzelfde geldt voor de belastingvrije vergoedingen, die in vergelijking met dit voorjaar gestegen zijn met 100 euro.

VUB-professor Jonathan Holslag noemt de opeenvolgende indexeringen van de federale ministerlonen “onaanvaardbaar”. “Iedereen op de loonlijst van de staat die nu meer dan 3.000 euro netto verdient zou volgende jaren de indexatie integraal moeten wegschenken”, oordeelt Holslag, die zelf belooft het goede voorbeeld te zullen geven. “Dat zulk signaal er niet meteen en spontaan komt, getuigt van een ongeziene wereldvreemdheid. Bah.”

de vorige Premier Charles Michel (MR)

Bron : Sudinfo .

Foto’s (c) Gazet van Hove.