Het gemeentebestuur van Hove breekt dit najaar met een jarenlange traditie (van de ex-burgemeesters Luc Vuylsteke de Laps en Koen Volckaerts) waarbij de inwoners van Hove hun bladeren konden achter laten in bladkorven op de openbare weg, in de verschillende straten van de Hovese wijken met veel groen. De gemeente kwam dan wekelijks deze hoop bladeren ophalen. De bewoners leverden gratis de grondstof voor de gemeente (kassa).Voor deze periode – zeventiger en tachtiger jaren van vorige eeuw – werden de bladeren in vele gevallen in de tuinen van de inwoners opgestookt. Hove hing dan geregeld in een dichte rookwolk. Willen we terug naar die periode ?

Resultaat van de nieuwe politiek zal nu zijn dat de betrokken inwoners samen honderden autoritten (uitstoot) zullen moeten maken door de gemeente naar het containerpark in de Fazantenlaan. Niet erg ecologisch. De gemeente nam deze maatregel omdat een beperkt aantal inwoners ook hun gras en takken in de bladkorven smeten. Gras en takken zijn biologisch afbreekbaar. Bladeren zitten vast aan takken en deze vallen soms mee naar beneden. Is deze maatregel genomen door iemand die op een appartement woont ? Of heeft het gemeentebestuur een personeelsprobleem ?

honderden extra autoritten naar het recyclagepark in de Fazantenlaan

Het gemeentebestuur wenst dat Hove groen blijft ! Het tegendeel zal nu gebeuren ! Nog meer mensen zullen op hun privaat domein bomen laten rooien met deze maatregel. Hove zal nog meer ontbossen.

De kans bestaat ook dat het sluikstorten in Hove ernstig zal stijgen, zowel op openbaar als privaat domein.

Volgens onderzoek : geen tijdswinst, eerder verlies !

We namen als teststraat De Ster in de Bloemenwijk om de nieuwe politiek eens te wegen. Er staan zeer veel bomen in deze straat, allemaal op privaat domein. Tot vorig jaar stonden er 7 bladkorven in deze straat. Nu geen enkele. De vallende bladeren en de vruchten (kastanjes, eikels) van de bomen worden publiek eigendom van het ogenblik ze op de straat vallen. Iedereen mag ze meenemen. De gemeente Hove kan hier honderdduizenden eikels (en in mindere mate kastanjes) komen rapen om uit te planten in een heus woud (Frijthout). Gratis en voor niets.

Tot vorig jaar kwamen twee gemeentelijke arbeiders iedere week van de herfstperiode (zes weken) deze bladkorven in deze voorbeeldstraat ledigen. Gemiddeld 5 minuten per bladkorf. Op minder dan drie kwartier waren ze de straat uit. Vandaag komen drie arbeiders deze straat wekelijks bladblazen; twee met een bladblazer en één chauffeur van de veegwagen. Ze doen er gemiddeld 1,5 uur over. Dubbel zo lang en met 50 % meer personeel.

Deze maatregel draagt duidelijk de stempel van de nieuwe burgemeester Bart Van Couwenberghe, tevens bevoegd voor milieu en afvalbeleid. Hij woont op een appartement aan de Boechoutsesteenweg en heeft geen tuin om te onderhouden. Hij is geen ervaringsdeskundige en nam deze a-sociale en anti-milieumaatregel duidelijk van achter zijn bureel, of liet zich adviseren door mensen zonder kennis met de werkelijkheid.

De burgemeester kan nog steeds zijn fout inzien en deze herstellen door de politiek van zijn voorgangers terug te volgen. Zo niet, kan het pijn doen in 2024 want dan zijn er gemeenteraadsverkiezingen … de Hovenaars zullen het onthouden ! Bartje, kom niet janken als de uitslag tegenzit …

burgemeester Bart Van Couwenberghe (l) maakt een grote inschattingsfout !

Foto’s © Gazet van Hove