door Wannes Neukermans in palnws.be .

Gewezen Open Vld-voorzitter en huidig Vlaams parlementslid en burgemeester Gwendolyn Rutten zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 hoogstwaarschijnlijk niet meer opkomen onder Open Vld-vlag in Aarschot. Dat vertelt ze in een interview met De Standaard. “Lokaal weegt de stad door, niet de partijpolitiek.”

Enkele maanden geleden raakte al bekend dat er heel wat cd&v-burgemeesters twijfelen om onder de vlag van de nationale partij op de komen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Lokale mandatarissen willen op die manier voorkomen dat de brokken van de nationale politiek overslaat naar de lokale partijen. Want zelfs wanneer een gemeentebestuur goed werk levert, zal de lokale partij in de klappen delen wanneer de moederpartij het op Vlaams of federaal niveau slecht doet.

doet het niet goed in de peilingen

Antipolitiek versus engagement

Daar lijkt zelfs de voormalige voorzitter van de Open Vld ook voor te vrezen. “Lokaal weegt de stad door, niet de partijpolitiek”, legt ze uit. Volgens Rutten worden mensen door partijnamen afgeschrikt. “Aan de ene kant heerst de antipolitiek, aan de andere kant tonen mensen heel veel engagement voor de buurt.” Tijdens de coronacrisis zag ze in Aarschot heel wat bereidheid voor vrijwilligerswerk. “Als je zo’n engagement wil kanaliseren in de partijpolitiek, haakt iedereen af.”

Toch wil Rutten niet volledig meegaan met de wanhoop in de Wetstraat : “Helemaal niet. Maar te veel politieke lijnen worden buiten het parlement uitgezet, vooral door partijvoorzitters in de media.”

het worden spannende politieke tijden

Foto’s (c) Gazet van Hove.