door Anton Schelfaut in palnws.be .

De politievakbonden eisen het ontslag van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) na de dodelijke aanval op een agent. Ze stellen de “straffeloosheid” die heerst in Brussel en andere grootsteden ten aanzien van daders van geweld tegen de politie en andere hulpverleners aan de kaak. Van Quickenborne zelf wijst die kritiek van de hand. “Ik heb amper een maand na mijn aanstelling beslist om een nultolerantierichtlijn in te voeren voor alle geweld tegen de politie”, benadrukt hij.

Nadat donderdagavond een agent werd gedood bij een mesaanval in Schaarbeek, eisen de politievakbonden het ontslag van Justitieminister Van Quickenborne. Die laatste ontkent in De Ochtend op Radio 1 dat de politiemensen zich in de steek gelaten voelen, zoals Carlo Medo van het NSPV beweerde. De minister beroept zich daarvoor op een quote van Michel Goovaerts, de korpschef van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Die verklaarde in De Standaard dat hij “na dertig jaar ervaring merkt dat geweld tegen politie wel degelijk strikter opgevolgd wordt”.

Dat komt volgens Van Quickenborne omdat hij in november 2020, een maand na zijn aanstelling, besliste om een nultolerantierichtlijn in te voeren voor alle geweld tegen de politie. “Zodra er geweld is met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid, wordt er niet geseponeerd en wordt dat vervolgd”, legt hij uit.

In het kader van die richtlijn zou de minister aan alle Belgische korpschefs gevraagd hebben om gevallen van geweld tegen de politie, waarin niet systematisch wordt opgetreden, aan hem te melden. “Men heeft mij dat niet gemeld en men zegt dat het geweld wel degelijk strikter wordt opgevolgd”, schetst Van Quickenborne. “Dus wat de vakbond zegt, klopt niet.”

File:Vincent Van Quickenborne - Annual Meeting of the New Champions Dalian 2009.jpg
Vincent Van Quickenborne – foto (c) Wikipedia

Kamercommissie

In een extra Kamercommissie zal Van Quickenborne samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) maandag meer uitleg geven over het incident. De precieze omstandigheden roepen immers heel wat vragen op, onder meer bij Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Als de feiten bevestigd worden, lijkt het mij onmogelijk dat de Justitieminister dit politiek overleeft”, verklaarde die laatste in De Ochtend op Radio 1. “Wat mij betreft, lijkt ontslag de enige optie te zijn.”

Die uitspraken raken Van Quickenbornes koude kleren niet. “Ik heb zelf aangeboden om zo snel mogelijk in het parlement uitleg te kunnen geven. Ik zal ook kunnen vertellen wat er precies is gebeurd en hoe die man is opgevolgd. Ik zal daar volledige transparantie en duidelijkheid bieden.”

Chris Janssens

Psychiatrische problemen

In De Ochtend schetste Van Quickenborne ook het verloop van de bewuste dag. Dader Yassine Mahi (32) ging zich donderdagochtend aanmelden bij de politie, waar hij een “verwarde indruk” maakte. Hij verklaarde dat hij haat voelde ten aanzien van de politie en een aanslag wilde plegen. “Maar hij wilde dat eigenlijk zelf niet”, aldus de minister. “Hij wilde geholpen worden en een normaal leven leiden. Hij vroeg om hulp. Hij is gefouilleerd en had geen wapen bij zich.”

De politie heeft vervolgens het parket gebeld en informatie ingewonnen bij de cel radicalisme van zijn vroegere woonplaats. “Daar is gezegd dat het een man is met psychische problemen”, vervolgt Van Quickenborne. “Omdat hij zelf om hulp vroeg, heeft het parket beslist om hem te laten opnemen. Daarop is de politie met de man naar het ziekenhuis gegaan.”

de Baader-Meinhoff-gang

OCAD-lijst

Niet veel later is Mahi daar zonder meer vertrokken, hoewel politie en parket wisten dat hij op de OCAD-lijst stond als ‘potentieel gewelddadig extremist’. “Maar er waren geen recente bedreigingen geweest”, nuanceert Van Quickenborne. “En hij had zichzelf aangeboden bij de politie. Iemand die een aanslag wil plegen op de politie, komt niet eerst bij die politie om hulp vragen, was de inschatting.”

Het ziekenhuis liet vrijdag al weten dat het personeel van de spoedgevallendienst niet op de hoogte werd gebracht over het gevaarlijke profiel van de dader. Volgens Van Quickenborne moet het onderzoek eerst uitwijzen welke informatie de politie of het parket hebben uitgewisseld met het ziekenhuis. “Ik vind het nu te vroeg om te zeggen dat het daar is misgelopen”, besluit hij.

foto’s (c) Gazet van Hove.