Aan het graf van ex-burgemeester Albert Beyltjens staat er sedert oktober 2021 een bord dat het graf zal verdwijnen als er niemand van de familie of vrienden een teken van leven geeft. De grafconcessie is verlopen.

Albert Beyltjens (1901-1992) was burgemeester van Hove van 1959 tot einde 1970, twee legislaturen lang. Dit is de periode dat Hove een aanzienlijke uitbreiding kende in bevolking en in nieuwe verkavelingen.

Beyltjens werd geboren in Berchem en studeerde handelswetenschappen. Hij kwam in 1947 in Hove wonen, in het Berghof aan de Kapelstraat. Nadien was dat pand een tijdje het notariaat van Hove tot het enkele jaren geleden werd afgebroken om plaats te maken voor de luxe-flats in het parkje. Beroepsmatig was Beyltjens fabrikant van fietsvelgen en was ook bestuurder bij Fabrimetal, de patroons van de metaalsector. Politiek bekeerde hij zich tot de CVP, was van huize uit Franstalig, hij was o.a. stichter van de vereniging “Alliage Léger et ses Applications” (Alesa).

In december 1984 werd hij opgenomen in de adelstand en droeg de titel van “ridder”. In Hove heeft hij ook een straat die zijn naam draagt, in de omgeving van de Lintsesteenweg.

Beyltjens stierf in december 1992 en ligt sedert die tijd begraven op de Hovese begraafplaats, op het oude gedeelte, eerste graf links van de middengang.

oude middengang, eerste graf links

Naar Erepark ?

Als er geen reactie komt op de oproep van het lokaal bestuur (geen familie meer of geen interesse) kan men de grafsteen met de naam van de ex-burgemeester nog steeds overbrengen naar het erepark op de nieuwe begraafplaats, waar o.a. de opvolger van Beyltjens, wijlen-burgemeester en senaatsvoorzitter Frank Swaelen ook rust.

Hove moet ook aandacht hebben voor zijn geschiedenis en archief, ongeacht over wie het gaat.

De bestaande concessie van Beyltjens en zijn familie kan verlengd worden voor 25 jaar aan de huidige geldende tarieven, maar dit moet gebeuren voor het einde van deze maand november 2022.

Foto’s © Gazet van Hove