Zondagvoormiddag 27 november was het dan zover : de gemeente Hove plant volgens een plan meer dan 3.800 bomen aan in de gemeente. Er kwamen een goede vijftig Hovenaars naar het landschapspark Frijthout om in een eerste golf meer dan 1.500 bomen aan te planten. Vlaanderen is een bomenarme regio en daar willen de besturen iets aan doen. Vlaanderen wil 4.000 hectare extra bos aanplanten tegen 2024 en zelfs 10.000 hectaren extra tegen 2030. Hove moet dus ook zijn bijdrage leveren, en dat deden ze ook. Men kreeg de logistieke hulp van werkers van de gemeente Hove, de Bosgroepen en van Kempens Landschap. De burgemeester en enkele gemeenteraadsleden kwamen ook een handje toesteken en de werkers moreel ondersteunen. Steeds dezelfde, het zijn ook steeds dezelfde “die altijd hun kat sturen” en dat diertje geraakt er nooit.

Na een korte middagpauze – met soep en broodjes – gingen de vrijwilligers terug aan de slag, weliswaar met wat minder volk (zou een bepaalde voetbalwedstrijd in Qatar daar iets mee te maken hebben ?) maar het kon de inzet van de vrijwilligers niet bederven. Weer zoveel extra bomen gingen in de grond.

Komende woensdag gaan delegaties van alle Hovese basisscholen nog ettelijke honderden bomen aanplanten in het landschapspark. Jong geleerd …

De meeste aangeplante bomen zijn van een klein formaat, er komen wel enkele grotere exemplaren ter compensatie van de gesneuvelde bomen in de Jozef Lambrechtslei. Het probleem is dat nieuw aangeplante bomen ook extra water moeten krijgen. Dit water haalt men uit de hofgracht (bron) van het gemeentehuis. De gemeente Hove heeft daarvoor één personeelslid permanent voor uitgetrokken. Het kost dus wel wat geld en inspanning om Hove terug te herbebossen.

mooie verschijning aan de arbeid …

Foto’s © Gazet van Hove.