De gemeente heeft beslist om op oudejaarsnacht vuurwerk en wensballonnen te verbieden. Steek je toch vuurwerk af ? Dan kan je een GAS-boete krijgen. Ook wensballonnen zijn niet toegelaten.

Er zijn verschillende redenen waarom de gemeente een verbod instelt :

1. Levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken als oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op de vier is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het gezicht (26%) en handen en vingers (30%).

2. Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot.

3. Dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden of katten lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.

4. De hulpdiensten blijven beschikbaar

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

5. Het is ongezond

De fijnstofconcentraties pieken tijdens en net na afsteken van vuurwerk ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen en mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht en zorgt daar voor een enorme vervuiling.

Foto’s (c) Gazet van Hove.