Na een meer dan geslaagde herfstcampagne waarbij volgens onze eigen registraties, meer dan 66 % van de burgers uit ZORA hun 4de en sommigen zelfs hun 5de prik zijn komen halen, sloot het vaccinatiecentrum na bijna 2 jaar non -stop draaien, onherroepelijk de deuren op 15 december 2022.

Zeven vaccinatiecampagnes

In de afgelopen periode werden niet minder dan 7 campagnes opgezet !

  • Februari ’21 : dubbele basisvaccinatie voor alle 18 plussers, volgens leeftijd en prioriteit. We vaccineerden 95% van de doelgroep.
  • Najaar 2021 : eerste boostercampagne. Meer dan 93% liet een herhalingsvaccin prikken.
  • Voorjaar 2022 : extra boostercampagne (prik 4) voor alle 80-plussers en mensen met een verminderde immuniteit. Hier haalden we een respons van bijna 96%.
  • September/oktober 2022 : herfstbooster. Vooral aanbevolen voor de zogenaamde PRIO-groepen (65+, zorgverleners en mensen met een verminderde immuniteit). Ook hier bereikten we opnieuw een zeer grote groep, met meer dan 80% respons.
  • Zowel in de zomer van 2021, als in januari 2022, zijn er nog drie specifieke campagnes opgestart : tieners (12 t.e.m. 17 jaar), inclusief boosterprik, en ook onze jongere kinderen (5 t.e.m. 11 jaar) brachten een bezoek aan AED.

Herfstbooster

In onze eerstelijnszone was er voor de herfstbooster van 2022 een ongezien hoge opkomst bij de niet-prioritaire doelgroep (18 t.e.m. 64 jaar). De infrastructuur en coördinatie in AED-studio’s barstte hierbij bijna uit zijn voegen. Met extra shifts voor alle helpende handen, medisch en niet-medisch. Maar nog steeds met de glimlach en altijd warme zorg waar ZORA intussen voor bekendstaat. Wellicht was dit ook een van de grote succesfactoren van de campagnes. We willen iedereen die hieraan meewerkte, hartelijk danken.

Beter dan gemiddeld

Globaal zal daardoor meer dan 66 % van ZORA geboosterd en beschermd zijn tegen eind 2022. Het verschil in toegediende vaccins tussen Vlaanderen, Antwerpen en specifiek ZORA, zie je duidelijk in onderstaande grafiek. ZORA is en blijft koploper in alle campagnes. Ook voor de tieners en kinderen was er, ondanks het minder dringende karakter van deze campagnes, telkens een hogere opkomst dan gemiddeld in Vlaanderen.

Alors on danse …

Meer dan 277.000 spuitjes over een periode van bijna twee jaar zorgden voor een maximale bescherming tegen ernstige complicaties en ziekenhuisopnames én een virus dat ons minder ziek maakt. We mogen met een gerust hart deze periode afsluiten. Het virus is nog niet weg, maar we zijn alvast veel beter gewapend dan bij de start van de pandemie. We hebben onze vrijheid teruggewonnen.

Wat nu ?

Natuurlijk kan je in je eerstelijnszonen nog steeds een prik krijgen. Dit kan via :

  • je huisarts
  • je apotheker in de buurt
  • (desgevallend) je thuisverpleegkundige of -vroedvrouw

Vraag naar de opties bij je huisarts of boek rechtstreeks een afspraak bij je apotheker op www.apotheek.be. Zij helpen je graag verder.

foto’s (c) Gazet van Hove.