door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

Terwijl de discussie in Nederland nog in alle hevigheid woedt, lijkt het zwartepietendrama hier in het mooie Vlaanderen stilaan overgewaaid. In héél Vlaanderen ? Neen, enkele voorstedelijke bakfietsers bieden dapper weerstand.

Maak kennis met Valentine en Sylvain, een (Franstalig) gemengd koppel uit Wilrijk. De brave Sylvain, die Afrikaanse roots heeft, lijkt niet echt door het activistische vuur gebeten. Hier lijkt vooral zijn gemalin Valentine een voorstrekkersrol te spelen, zo blijkt uit hun getuigenis in De Standaard. “Ik had een oorbel laten schieten, maar op het werk mocht ik die niet dragen. Ik moest die dus afdekken met een pleister, maar een beige pleister op een donkere huid valt enorm op. Zelf was ik dat wel gewend, maar Valentine wilde absoluut donkere pleisters kopen”, klinkt het.

de Pieten staken …

Sinterklaas

In het verleden ving het gezin vluchtelingen uit het Maximiliaanpark op. Ook hebben ze “heel wat ­diverse, inclusieve boeken en films in huis”. “Toen ik voor het eerst hoorde over de ‘Kick Out Zwarte Piet’-­acties in Nederland, ging er echt een ­wereld open”, zegt Valentine. “De actievoerders werden zwaar aangepakt en ik voelde dat ik mijn steentje wilde bijdragen.” Opgelet : de daaropvolgende getuigenis zou verward kunnen worden met satire, maar is het voor alle duidelijkheid niet.

Toen hun dochter naar school ging, koos het koppel “voor een schooltje dat bekendstond als progressief”. “Maar blijkbaar primeerden hun eigen ­nostalgische gevoelens op het welzijn van alle kinderen”, gaat Valentine verder. “Er was wel een leerkracht die haar best deed om het sinterklaasfeest ­inclusiever te maken, maar zij werd door de andere leerkrachten gepest. We hebben onze dochter daar toen weggehaald.”

Daarop liet het gezinnetje de schoolkeuze niet afhangen van de onderwijskwaliteit, maar van het woke-gehalte van de school. “Bij elk kennismakingsgesprek vroegen ze hoe het sinterklaasfeest werd gevierd, als graadmeter voor inclusiviteit”, dixit De Standaard. “’De reacties waren niet echt bemoedigend. In één school werden we na die vraag gewoon weggestuurd. We waren ten einde raad : moesten we verhuizen, of thuisonderwijs geven ?”, zegt Valentine.

Inclusieve webshop

Valentine runt daarnaast “een inclusieve webshop”, “met onder meer kleurpotloden en poppen in allerlei huidtinten, maar ook boeken over racisme, ­feminisme, migratie, lgbti …” “We willen samen de wereld veranderen”, vertelt Valentine. “Dat mensen bij ons stiften of poppen met een donker kleurtje kopen is mooi, maar het is slechts een eerste stap. Als iedereen zijn eigen school en bibliotheek aanspreekt over het feit dat ­bepaalde kinderboeken echt niet meer oké zijn, en als iedereen aan de bakker vraagt om geen stereotiepe chocoladefiguren meer te verkopen, worden er steeds meer zaadjes geplant. Ik probeer mensen vooral goed te informeren – door bijvoorbeeld te verwijzen naar de website hetiseenkinderfeest.be, over een inclusief sinterklaasfeest – én door te activeren.”

Sinterklaas rijdt in tweede klasse … ook bezuinigen ?

Foto’s (c) Gazet van Hove.