kalfjesDe Afdeling van VELT Netevallei organiseerde op zaterdag 11 mei in onze eigen gemeente een bezoek aan een modern melkveebedrijf. Ondanks het minder goede weer en de veelvuldige familiefeesten rondom deze tijd van het jaar, mocht de afdeling toch een 40-tal bezoekers verwelkomen op de boerderij van Bart De Bontridder, gelegen aan het einde van de Boshoekstraat, vlak op de grens met onze buurgemeente Boechout. We stapten mee en vonden dat het goed is.

De boerderij telt een 250 koeien die in halfopen stallen staan. De jonge dieren zijn geografisch gescheiden van de oudere dieren. De koeien gaan niet naar buiten, ze blijven onder de ventilators staan. De aanwezige zwaluwen zorgen ervoor dat het aantal insecten erg wordt beperkt.

koeien 2 etende koeien

De koeien worden 24/24 u. gemolken in een vrij computergestuurd systeem waarin ze zich moeten aanbieden. Gemiddeld levert een volwassen koe 28 liter melk per dag op. Ze wordt 2 x daags gemolken. Het is fysiek niet te doen om een grote groep koeien iedere dag twee maal te gaan melken op het veld. Koeien die minder dan 18 liter melk per dag opleveren en minder dan 100 dagen drachtig zijn, worden opgeruimd (=> worden verwerkt in de vleeswarenindustrie, hamburgers …). Een koe wordt gemiddeld 5 tot 6 jaar oud. Iedere koe kalft één maal per jaar.

melkinstallatie gemolken koe

Een biogasinstallatie voor het opwekken van elektriciteit

De koeien zijn een grote leverancier van mest. Een volwassen koe produceert op jaarbasis zo’n 26.000 liter mest. Met de capaciteit van het aantal dieren zou dit op jaarbasis meer dan 200 vrachtwagens opleveren, een enorme belasting voor de Boshoekstraat, die er op sommige plaatsen bijligt alsof er net een bombardement is overgekomen.

vergassingsinstallatie containerinstallatiestalgebouw volledige installatie

Philippe Jans van Biolectric
Philippe Jans van Biolectric

Onze Hovese boerderij was twee jaar geleden één van de eersten die overschakelde op een biogasinstallatie. De koeien staan op roosters en het mest wordt via een computergestuurd wagentje in de roosters geduwd, waarna het wordt afgezogen richting de biogasinstallatie. Dagelijks verwerkt dit bedrijf 16 ton mest. De vergisting van het mest leidt tot groene stroom die het bedrijf kan aanwenden voor zijn eigen werking. Men heeft geen kosten aan het afvoeren van grote hoeveelheden mest. De boer koopt bijna geen stroom van een netwerkleverancier. Hij heeft eerder stroom over die men investeert in een privaat zwembadje voor de bewoners van de hoeve.

De biogasinstallatie geeft geen extra lawaai of geurhinder door toevoer van extra gewassen, overschotten of afval. De grondstof, mest, is hernieuwbaar en kosteloos beschikbaar. De hoeve is niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen. Ze maakt en verbruikt zelf haar groene stroom. Installaties tot 10kW maken gebruik van een terugdraaiende teller, zoals voor de zonnepanelen. De boerderij krijgt een vast prijs per kWh geproduceerde groene stroom, in de vorm van groene stroomcertificaten.

Verdere inlichtingen over de biogasinstallatie, zie www.biolectric.be, een firma met zetel in Temse, tel. 03 / 689.29.28.

Foto’s (c) Gazet van Hove, 16/05/2013. Nog steeds actueel.